×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Soros és csapata több százezer dollárral avatkozik be az amerikai választásba

 

A spekuláns jelölteket támogat jelentős összegekkel, hogy a demokraták szenátusi többségét biztosíthassa.

Soros Györgyről köztudott, hogy az amerikai Demokrata Pártot támogatja, most pedig a Georgia államban rendezett szenátusi választás második fordulójába avatkozik be vagyonával – írja a Fox News.

Soros ezúttal a szintén liberális nézeteket valló Michael Bloomberg milliárdossal kíván jelentős befolyást gyakorolni a politikai folyamatokra.

Az amerikai Georgia államban 300 ezer dollárt költ el a két demokrata jelölt támogatására a milliárdosok által is finanszírozott Black PAC nevű mozgalom. A Black PAC az utóbbi időben másfél millió dollárt kapott a Soros által alapított Democracy PAC-től, Bloomberg pedig több mint 6 millió dollárral támogatta a szervezetet.

A két georgiai második körös választásnak hatalmas tétje van, hiszen a szenátusi többség múlik azon, hogy ki lesz a győztes.

A száztagú szenátusban az első kör után 50 hely már biztosan a republikánusoké, míg 48 helyen demokrata képviselők ülnek.

Ha a jelenlegi állásnak megfelelően Joe Biden nyeri az amerikai elnökválasztást, akkor a döntetlen a Demokrata Pártnak kedvez, hiszen szavazategyenlőség esetén a szenátusban az alelnök voksa oldja fel a patthelyzetet.

Ebben a helyzetben a Demokrata Párt kezében lenne a kongresszus mindkét háza – a szenátus és a képviselőház – és a Fehér Ház is, ami azt jelentené, hogy a törvényjavaslatokat jóval könnyebben tudnák keresztülvinni, mint egy republikánusok vezette szenátus esetében.

A választás második fordulóját január 5-én rendezik, és a Black PAC csak az egyik azon számos szervezet közül, amelyeket a Demokrata Párt saját szekerének fellendítésére hozott létre, hogy az év eleji választáson el tudják hódítani az eddig republikánus kézben lévő szenátusi helyeket.