Georgiában már hivatalos Biden győzelme

 

Hitelesítették az amerikai demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden győzelmét Georgiában – jelentette be Brad Raffensberger, a választásokért felelős georgiai államminiszter pénteken.

„A számok nem hazudnak. Államminiszterként úgy gondolom, hogy a mai adatok pontosak” – fogalmazott pénteki sajtókonferenciáján Raffensberger. Ezt követően közleményt adott ki, amelyben tudatta, hogy a valamennyi megyéből beérkezett igazolt szavazatok alapján hitelesíti a tagállam választási eredményét.

A választási eredmények hitelesítése elvileg formalitás szokott lenni.


Ám a november 3-án tartott választások után több, úgynevezett csatatérállamban – vagyis ott, ahol nem általában republikánusokra, vagy demokrata pártiakra szavaznak – Donald Trump amerikai elnök jogászcsapata öt tagállamban perkeresetet nyújtott be a feltételezett választási csalások kivizsgálására, vagy a szavazatok újraszámlálására.

Georgiában tisztességesek voltak a választások?

Georgia e szempontból kulcsfontosságú államnak számított. Az elnök jogászai november 11-én a szavazatok kézzel történő újraszámlálását kérték. Brad Raffensberger hangsúlyozta: Georgiában tisztességesek voltak a választások.

A választási eredmények igazolása után Donald Trumpnak – a szavazatok fél százalék alatti különbsége miatt – még lehetősége van az egész tagállamra érvényes újraszámlálásra. Az erre vonatozó kérést kedden délutánig kell benyújtani.

Brian Kemp georgiai kormányzónak – aki republikánus politikus – helyi idő szerint szombat délután 5 óráig kell aláírnia a dokumentumokat arról, hogy a törvények értelmében a tagállam 16 elektorának támogatását hivatalosan Joe Biden demokrata párti elnökjelölt nyerte el.

A kormányzó még a végeredmény bemutatása előtt közleményben sürgette Raffensbergert, hogy „komolyan vizsgáljon ki a választási szabálytalanságokra vonatkozó minden egyes vádat”.

Trump bátorította Kemp kormányzót

Donald Trump a választások óta a Twitteren több bejegyzésben is arra bátorította Kemp kormányzót, hogy „legyen kemény” a választási eredmények újraszámlálásakor. Az egyik mikroblog-bejegyzésben bírálta is a kormányzót azért, mert Georgia még az év elején a levélszavazásra vonatkozó jogi megállapodást kötött demokrata párti csoportokkal.

Trump megjegyzésére Raffensberger hivatala azzal válaszolt, hogy az elnök „rosszul értelmezi” a megállapodást, és tévesen állítja, hogy gyengíti a levélszavazatok ellenőrzésének szabályait.

Csütörtökön este egy szövetségi bíró már bejelentette: a szavazatok kézzel történt újraszámlálása után, az új eredmény szintén Joe Biden győzelmét hozta. Mivel a szavazatkülönbség fél százalék alatt van, ezért Trump még egy újraszámlálást kérhet.