×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Biztató hírek a másik orosz vakcina eredményeiről

 

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket – közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

„A klinikai kutatások szerint az antitesteket kimutatták az EpiVacCorona-vakcinával immunizált önkéntesek 100 százalékánál” – hangzott a Vektor tájékoztatása. „A sejtes immunválaszt illetően már megjegyeztük, hogy a vakcinával oltott önkéntesek többségénél az oltás után kifejezett specifikus T-sejtes immunválasz beindulását figyelték meg” – tette hozzá a központ.

Mellékhatások nem jelentkeztek

A Vektor tájékoztatása ugyanakkor rámutatott, hogy a tömeges tesztelés fázisába csak ezen a héten került oltóanyag által nyújtott védelem hatékonyságát csak a posztregisztrációs vizsgálatok előzetes és végleges következtetéseinek levonása után lehet értékelni. A kutatóközpont szerint az eddigi tesztelés során mellékhatások nem jelentkeztek, csak hat önkéntes panaszkodott az oltás helyén fellépő, múló fájdalomra.

A Vektor közölte, hogy az év végéig 50 ezer adag vakcinát bocsát ki és, hogy eddig 25 ezer dózist gyártott le. A tömeggyártás várhatóan jövőre indul be. Korábbi tájékoztatás szerint az EpiVacCorona 2-8 fokos hőmérsékleten tárolandó.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 24 318-cal 2 039 926-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény először lépte át a 24 ezret. A reprodukciós ráta 1,01, a terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,4 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 901-gyel 453 201-re csökkent, a halálos áldozatoké 461-gyel 35 311-re, a felépülteké pedig 24 758-cal 1 551 414-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 71,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 596 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 470 831 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Elég a lakosság 60 százalékát beoltani

Azért is fontos, hogy eddig biztató eredmények születtek, mert egy több mint 90 százalékban hatékony oltásnál elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy nagyobb járvány ne alakuljon ki – közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa, szlávik János pénteken az M1 Ma reggel adásában.

Eközben megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre érkezett, a magyar szakemberek elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – jelentette be közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délután.

A címlapfotó illusztráció.