×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elnapoltatnák a Black Fridayt Franciaországban

 

Arra kérte a kereskedelmi szereplőket Bruno Le Maire gazdasági miniszter a szerdai kormányülés után, hogy napolják el a jövő pénteken aktuális Black Friday akciónapot – számol be a BFMTV francia hírcsatorna. A kormányzat nem látja megfelelőnek a körülményeket egy ilyen akcióra, és kedvezni szeretne a kiskereskedőknek is.

Biztos nem számított 2019 novemberében a francia képviselők egy csoportja arra, hogy kezdeményezésük egy év múlva ilyen szinten célba talál, amikor Delphine Batho volt környezetvédelmi miniszterrel az élen törvénybe akarták foglalni a Black Friday betiltását.

A tavalyi érvek, melyek a korábban már elfogadott, pazarlás elleni törvény szellemében a környezetszennyezés abnormális megnövekedését állították szembe a gazdaság – szerintük kizárólag az online térben mérhető, ám nem jelentős – fellendülésével, a jelenlegi helyzetben érvényüket veszették. A kérdés inkább úgy merül fel, hogy egyáltalán meg lehet-e tartani a koronavírus miatti veszélyfaktorok kizárásával a novemberi akciót.

Mindenesetre a szolidaritás elvére hivatkozva – ez az attitűd Franciaországban komoly társadalomformáló erő – Bruno Le Maire gazdasági miniszter arra kérte a nagykereskedőket, hogy napolják el a november 27-re időzített akcióikat. A kormányzat a napokban hoz döntést a nap megtartásával kapcsolatban. Az Amazon cég egyik franciaországi vezetője jelezte: már november közepén felfrissítették akciós ajánlataikat, s egyelőre nem hoztak döntést az ügyben.

A címlapfotó illusztráció.