×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Profi módon zajlik majd a hatalomátadás Amerikában?

 

Profi módon zajlik majd a hatalomátadás, amint megszületnek az elnökválasztás igazolt végeredményei – idézte az amerikai közszolgálati rádió (NPR) Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadót, aki egy Katar által rendezett, internetes nemzetközi konferencián beszélt az amerikai belpolitikai helyzetről hétfőn.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Globális Biztonsági Fórum virtuális konferenciáján mondott beszédet. A politikus a többi között kiemelte, hogy az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán a Trump-kormányzat közvetítésével normalizálta viszonyát Izraellel, s ez – mint fogalmazott – „nagyszerű öröksége lesz az elnöknek, amikor elhagyja hivatalát”.

Robert O’Brien úgy fogalmazott: „amennyiben a Biden–Harris páros lesz a győztes, és pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ez a helyzet, az Országos Nemzetbiztonsági Tanács részéről nagyon szakszerű lesz a hatalomátadás. Ez nem is kérdéses”. Majd hozzáfűzte: az amerikai történelemben még a legnehezebb időszakokban is békés és sikeres volt a hatalom átadása az új elnöknek.

O’Brien mindazonáltal leszögezte: reméli, hogy a választási eredmények végül Donald Trump elnökségének második négy esztendejét hozzák el.

Donald Trump és jogászcsapata öt tagállamban nyújtott be perkeresetet részben feltételezett választási csalások miatt, részben pedig annak megakadályozására, hogy az illetékes szervek igazolják a választási eredményeket. Georgiában jelenleg is tart a voksok egyenkénti újraszámolása.

A címlapfotó illusztráció.