×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Életét kockáztatva próbálta kimenteni a betegeket egy orvos az égő román kórházból

 

Hatalmas tűz pusztított a kelet-romániai Karácsonkő város kórházában. A lángok az egészségügyi intézmény intenzív terápiás osztályán csaptak föl, ahol a koronavírusos betegeket is ápolják. Tízen meghaltak, legkevesebb heten válságos állapotban vannak. 


A tűz okáról még nem lehet semmi biztosat tudni, egyesek szerint rövidzárlat okozta, de már olyan információk is előkerültek, hogy egy beteg mellé elhelyezett gyertya lobbantotta lángra az intenzív osztályt – mondta Száva Enikő a közmédia tudósítója az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Hozzátette, a tűzben az egyik kórterem porig égett, az ott lévő betegek mind meghaltak. Az ügyeletes orvos, a 48 éves Catalin Denciu az életét kockáztatva próbálta megmenteni a betegeket, a védőruházat ráégett a testére, amit emiatt másod- és harmadfokú égési sérülések borítottak.

A hős orvost  Brüsszelbe szállították át, ott fogják majd kezelni.

A kórházban ápolt betegek egy részét Iasiba szállították, a koronavírussal fertőzött betegeket pedig egy Iasi megyei településre szállították.

Mivel a tűz pusztítása miatt a kórház intenzív osztálya nem használható, egy másik emelten igyekeznek kialakítani egy erre alkalmas helyet, illetve jelenleg is azon van a kórház vezetősége, hogy új lélegeztetőgépeket szerezzenek be.

A karácsonkői kórháztűz ügyében alakult válságstáb üléséről vasárnap hajnalban távozó Ludovic Orban miniszterelnök szerint még nem ismeretesek a tűz okai, meg kell várni a szakértői vizsgálat eredményét. Ugyanakkor hozzátette: annyit tudni, hogy az egyre terjedő koronavírus-járvány miatt a napokban bővítési munkálatok zajlottak a kórház intenzív osztályán.

A román média azt is kiderítette, hogy

a karácsonkői megyei kórházban nem kevesebb mint nyolc igazgató váltotta egymást az utóbbi évben.

Legutóbb azt követően mondott le az igazgató, hogy a sajtó megírta: órákig kell várakozniuk a Covid-gyanús betegeknek a hidegben a kórház előtt, amíg sorra kerülnek, hogy megvizsgálják őket.

Romániában az utóbbi három hétben megkétszereződött a koronavírus-fertőzések üteme, az egészségügyi ellátórendszer pedig az összeomlás határára került. A kórházak tele vannak, a felszabaduló ágyakat percek alatt elfoglalják, az egészségügyi személyzet túlterheltségre panaszkodik. A szaktárca legutolsó – november eleji – közlése szerint országszerte mintegy 1250 ágy áll rendelkezésre a Covid-kórházak intenzív osztályain. A szombati helyzetjelentés szerint ezek közül 1172 volt foglalt.


Szijjártó Péter a részvétnyilvánítás mellett felajánlotta Magyarország segítségét a román külügyminiszternek

Levélben nyilvánította ki részvétét Bogdan Aurescu román külügyminiszternek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szombati, karácsonkői  kórház intenzív osztályán kitört tűz miatt és felajánlotta Magyarország segítségét.

A külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közösségi oldalán felidézte: szombaton tűz ütött ki a romániai Karácsonkő megyei kórházának intenzív osztályán, ahol a koronavírusos betegeket is ápolták. A szerencsétlenség nyomán a betegek közül többen meghaltak, többek állapota pedig súlyos – tette hozzá.

Szijjártó Péter tudatta: levelet küldött Bogdan Aurescu román külügyminiszternek, amelyben a részvétnyilvánításon túl szükség esetére felajánlotta Magyarország segítségét.

A bajban össze kell tartanunk és segítenünk kell egymást!” – írta Szijjártó Péter bejegyzésében.

A kelet-romániai Karácsonkő koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán kitört tűzben tíz koronavírusos beteg életét vesztette, és legalább heten válságos állapotban vannak, őket egy új jászvásári mobilkórház intenzív osztályára helyezték át.