×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szólásszabadság korlátozása a baloldal játéktere

 

Veszélyben a lelkiismereti- és szólásszabadság az Egyesült Államokban – jelentette ki Samuel Alito, az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság tagja. Bár Alito megállapításai elsősorban Amerikára vonatkoznak, a liberalizmus káros következményeiben fuldokló Európa számára is figyelemfelkeltőek lehetnek – hangzott el a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Megadja Gábor eszmetörténész, a Századvég vezető kutatója elmondta: A szólásszabadságot ugyan liberális vívmánynak tekintik, de mára ez teljesen visszájára fordult.

Ma a liberálisok azok, akik korlátozni akarják a szólás szabadságát és a konzervatívok lettek azok, akik kiállnak emellett és meg akarják ezt őrizni.

Legszembetűnőbben ez Amerikában látszik, ahol a liberális demokraták újabb és újabb korlátokat szabnának a szólásszabadságnak és a konzervatívok, republikánusok azok akik folyamatosan a „Freedom of speech”-re hivatkoznak.

A szólásszabadság története alapvetően a vallásháborúkra, a különböző vallások vitáira vezethető vissza és ezt örökítettük át mind a mai napig.

Egységesen ezt nem lehet kezelni, hiszen minden országnak más kihívásai vannak, azonban ha gyakorlati szemmel és nem ideológiák mentén ítéljük meg a kérdést, akkor felvetődik, hogy bizonyos helyzetekben a szólásszabadságot valamiképpen korlátozni kell.  A koronavírus-járvány is rávilágított erre, ugyanis az álhírterjesztés valós veszéllyel jár – ez viszont egy rendkívüli helyzet, normál esetben az a jó, ha minél szélesebb ez a szabadságjog.

A jobboldal kevésbé hajlik arra, hogy totalitárius legyen, míg a baloldal az olyan játékteret szereti, amiben biztosan nyerni tud, azaz ha nekik sikerül azt elérniük, hogy bizonyos érzékenység-sérelmek miatt tovább szűkítsük a szólásszabadság határait és ebbe a jobboldal belemegy, akkor onnantól kezdve a baloldal folyamatos nyerésben van – mutatott rá a kontra.hu főszerkesztője.

A nyilvánosságot a különböző közösségi média platformokkal privatizálták és a szólás szabadsága ott sokkal szűkebb, mint a való életben, így már nem az államtól, hanem a magánszereplőktől kell félteni ezt a szabadságunkat.


A teljes adás itt hallgatható vissza.