×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Katonai összeomlás vezethet Hegyi-Karabah békéjéhez

 

Örményország kénytelen volt aláírni a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról szóló megállapodást, hogy elkerülje a katonai összeomlást – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szerdán a közösségi oldalán közvetített élő adásban.

Ha folytatódtak volna a harci cselekmények, akkor nagy valószínűséggel elesett volna (a régió székhelye) Sztyepanakert és Martuni, Aszkeran (települések is)” – mondta.

Ennek következtében örmény katonák ezreit bekerítették volna, vagyis összeomlott volna a hadsereg. „Kénytelenek voltunk aláírni ezt a megállapodást

– tette hozzá az örmény miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz államfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök keddre virradóra állapodott meg a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról. A bejelentéssel összhangban Oroszország megkezdte békefenntartó kontingens telepítését Hegyi-Karabahba, párhuzamosan az örmény fegyveres erők kivonásával.

Az orosz békefenntartók megbízatása öt évre szól, ami automatikusan további ötéves ciklusokra meghosszabbodhat, ha a felek hat hónappal a megállapodás lejárta előtt nem jelzik kilépési szándékukat.

Azerbajdzsán és Örményország, a két egymással szomszédos korábbi szovjetköztársaság között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kiáltotta ki függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.


A békemegállapodás ellen tiltakozókat vettek őrizetbe Jerevánban

Az örmény rendőrség őrizetbe vett szerdán Jerevánban egy ellenzéki vezetőt és több más tüntetőt, akik a hegyi-karabahi konfliktus lezárásáról kötött megállapodás ellen tiltakoztak.

A Köztársaság téren tüntetők százai követelték Nikol Pasinján kormányfő távozását. Szemtanúk szerint a megmozdulás résztvevői, mielőtt őrizetbe kerültek volna, azt skandálták, hogy Nikol áruló.

A tömeg összecsapott a rendőrökkel, akik megpróbálták őrizetbe venni a tüntetőket. Egyes tévécsatornák élőben közvetítették az eseményeket.

A Virágzó Örményország Pártjának egyik képviselője, Arman Abovján azt kiabálta, hogy nem lehet az egész országot őrizetbe venni.

A hegyi-karabahi konfliktus miatt október 27-ét követően Örményországban statáriumot rendeltek el, amelynek értelmében tilos utcai gyűléseket tartani. Hírügynökségi jelentések szerint 17 politikai párt szervezte a szerdai gyűlést, amelyen távozásra szólították Pasinjánt, mert aláírta a tűzszüneti megállapodást.

Az őrizetbe vettek között van Gagik Carukján, a Virágzó Örményország Pártjának vezetője

– derült ki egy párttársa Facebookra feltett üzenete szerint.

Azerbajdzsánban széles körben győzelemként ünnepelték a heves harcokat lezáró megállapodást, amelynek eredményeképpen az azeri erők visszafoglalták az 1990-es háborúban elvesztett területek jelentős részét.

Örményországban ugyanakkor tiltakozók tömege dúlta fel a kormányzati épületeket és árulásnak minősítette a megállapodást.

Az örmény védelmi minisztérium és a hadsereg vezérkara kedden bejelentette, hogy teljesítik a megállapodás feltételeit. Felszólították azonban az embereket, hogy tartózkodjanak a helyzet további romlását célzó cselekményektől.

Armen Szárkiszján államfő bejelentette, hogy politikai konzultáció kezdődik a kialakult helyzet megvitatására.

A címlapfotó illusztráció.