×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nemzeti rémálomnak nevezte a „független” CNN Donald Trump elnökségét

 

A CNN, az AP és a Fox News szerint is Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást.

A CNN, az AP és a Fox News szerint is Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást, a bejelentést kommentálva a magát folyamatosan függetlennek mondó CNN műsorvezetője, Jake Tapper úgy fogalmazott Donald Trump elnökségéről, hogy „a hosszú nemzeti rémálomnak vége.”

Donald Trump korábban közölte, hogy több államban is jogi eljárásokat indítanak, illetve indítottak a választási anomáliák tisztázása érdekében.

A hivatalban lévő elnök ügyvédje, egyben egyik legszorosabb szövetségese Rudy Giuliani szerint a csapat hétfőn jogi eljárásokat kezdeményez a választási eredmények ellen, azt állítva, hogy a halott philadelphiai lakosok, mint például Will Smith színész apja is, szavaztak ebben az évben.

„Trump csak nem veszít el egy ilyen vezetést korrupció nélkül”

Giulani a szavazatok korábbi állásával kapcsolatban úgy fogalmazott, „(Trump) csak nem veszít el egy ilyen vezetést korrupció nélkül”. A hivatalban lévő elnök eleinte nagy mértékben vezetett, ez az előny azonban elolvadt, amikor elkezdték számolni a postai szavazatokat.

Giuliani kiemelte azt is, hogy a mellette álló 50–60 közvéleménykutatás-figyelő szakembert „egységesen megfosztották attól a joguktól, hogy megvizsgálják a postai küldemények bármely részét”.

A választási tisztviselők többször kijelentették, hogy a csalás bizonyítására irányuló kérelemnek nincs oka.

Ellen Weintraub, a Szövetségi Választási Bizottság demokrata párti tagja szombaton azt nyilatkozta, hogy „az amerikaiaknak tudniuk kell, semmiféle választási csalásra nincs bizonyíték".

A győztes kihirdetése után Donald Trump közleményt adott ki, melyben azt írta, hogy „mindannyian tudjuk, Joe Biden és csapata miért siet annyira, hogy győztesként hirdettesse ki magát … nem akarják, hogy az igazságra fény derüljön, de nem a média feladata, hogy eldöntse, hogy ki az elnök. Joe Biden győzelme még egyetlen államban sem lett véglegesítve … ennek a választásnak még messze nincs vége”, áll az elnöki közleményben, hozzátéve, hogy hétfőtől a tárgyalóteremben tesznek meg mindent, hogy az amerikai emberek akarata érvényesüljön.

A hivatalban lévő elnök hangúlyozta: „hétfőtől a kampánystáb bíróság elé viszi ügyünket, hogy biztosítsák a választási törvények maradéktalan betartását, valamint a törvényes győztest”.

Ezt erősitik a Fox News forrásai is, úgy tudják, hogy a Trump kampánycsapat egyre több jogi szakértőt fogad fel, mert úgy tervezik, hogy az elektorok december 14-i találkozójáig mindent megpróbálnak, hogy kivizsgáltassák a választási eseményeket. Georgia állam belügyminisztere pénteken jelezte, hogy várhatóan újraszámolják a szavazatokat, tekintettel a rendkívül minimális szavazatkülönbségre, amely jelenleg Bidennek kedvez.

A CNN bejelentése szerint Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, miután pennsylvaniai győzelmével elérte az elnökséghez szükséges 270 választói szavazatot, Pennsylvania 20 választói szavazatával a demokrata politikusnak összesen 273 szavazata van. Joe Biden demokrata elnökjelöltsége előtt Barack Obama volt elnök alatt alelnöki tisztséget töltött be, Delaware-ban leghosszabb ideje tölti be a szenátori tisztséget.

Nincsenek meggyőződve arról, hogy a választás véget ért

Rick Santorum, amerikai republikánus politikus, volt pennsylvaniai szenátor a CNN műsorában elmondta, republikánus oldalról még nincsenek meggyőződve arról, hogy a választás véget ért, mivel sok a kérdés. Ronna Romney McDaniel, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke, valamint Josh Hawley, Missouri republikánus szenátora közölték, hogy a választók döntik el, nem pedig a média, hogy ki nyeri a választást. Kiemelték, csak a jogszerű szavazatok újraszámlálása után lehet eldönteni, ki a győztes.

Joe Biden közleményében azt írta, megtisztelő, amivel az amerikai emberek megbízták és kiderült, „hogy a demokrácia az amerikaiak szívének mélyén dobog. Mi vagyunk az Egyesült Államok és együtt mindent meg tudunk tenni”. Hangsúlyozta: „a kampány lezárultával itt az ideje, hogy a haragot és a kemény retorikát magunk mögött hagyjuk, és nemzetként összefogjunk”.

Kampánya során, több emlékezetes bakija mellett a 77 éves Biden azzal érvelt, hogy a „nemzet lelke” forog kockán,

és megígérte, „hogy a Donald Trump elnöksége alatt megtört ország meggyógyítására törekszik”. A CNN bejelentése szerint Biden elnökségével Kamala Harris lesz az Egyesült Államok következő alelnöke, az első nő, aki betölti a posztot, egyben ő lesz a nemzet első fekete -dél-ázsiai alelnöke is.

Matthew Weil, a Bipartisan Policy Center (Kétpárti Politikai Kutatóközpont) választási projektjének igazgatója a BBC-nek elmondta, „fennáll annak a lehetősége, hogy a választási napjáig leadott, és péntekig be nem érkezett postai szavazatok egy részét elvetik. Úgy gondolom, hogy ez jogilag lehetséges forgatókönyv”.

A BBC Biden győzelmét pennsylvaniai vezetése alapján vetítette előre, ahol a demokrata jelölt mintegy 30 000 szavazattal vezet.

Volt demokrata elnökök gratuláltak Bidennek

Három volt demokrata elnök, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter már gratulált Joe Bidennek. Közleményében Obama úgy fogalmazott: Biden „tudja, mi kell az elnökséghez, és máris ennek megfelelően viselkedik”.

Közben Michigan egyik megyéjében újraszámolták a voksokat.

A számítógép szoftverjének meghibásodása miatt ugyanis Joe Biden győzelmét mutatták ki. Az újraszámolás Donald Trump győzelmét hozta, aki így több mint kétezerrel több vokssal gyarapodott.

A Republikánus Párt Országos Bizottságának (RNC, a párt vezető szerve) elnöke, Ronna McDaniel még pénteken este a párt michigani elnökével, Laura Coxszal tartott közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a számítógépes rendszer szoftverhibája miatt Michigan egyik megyéjében a Donald Trumpra leadott voksok közül hatezret Joe Biden javára írtak.

Cox elmondta, hogy a hibát észrevették, a szavazatokat kézzel átszámolták, de a republikánusok élnek a gyanúperrel, hogy a tagállam többi megyéjében is előfordulhatott ilyen hiba. A többi 47 megyében ugyanis szintén ugyanezt a szoftvert használták.

Von der Leyen és a NATO főtitkára is gratulált

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. Közleményükben a transzatlanti partnerség fontosságát, valamint azt hangsúlyozták, hogy készek a szorosabb együttműködésre az új amerikai adminisztrációval a közös kihívások hatékony kezelése érdekében.

Janez Jansa érdekesnek nevezete az eredmény kihirdetését

A szlovén kormányfő „érdekesnek” nevezte szombaton az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését: a bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest.

Számos politikus gratulált Közép- és Kelet-Európából is

A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához. „Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében” – írta Andrzej Duda.

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak – áll a táviratban.

Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy „az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval”.

Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog” – írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. Matovic közölte: bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió „erős partnerekké válnak”.

Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésben gratulált Joe Bidennek.

„Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét” – írta közösségi oldalán a román államfő.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulálta demokrata politikusnak. „A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében” – írta Twitter-oldalán a miniszterelnök.