×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újra aktív a Merapi vulkán, több száz embert evakuáltak

 

Az indonéziai hatóságok több száz embert helyeztek biztonságba a Merapi vulkán aktivitásának növekedése miatt pénteken. A csaknem háromezer méter magas vulkán többször is kitört 2018 óta, de tevékenysége nem követelt áldozatokat.

Edy Susanto helyi katasztrófavédelmi tisztségviselő elmondta, hogy két faluból mintegy 300 embert – többségében állapotos nőket, gyerekeket és időseket – helyeztek biztonságba. Más források szerint ötszáz embert evakuáltak.

Hozzátette: a hatóságok evakuálási tervet készítettek a tűzhányó hat kilométeres térségében élők számára.

Indonézia vulkánjai közül a Merapi a legaktívabb. A szeizmikus aktivitás október óta növekszik környékén. Az indonéziai földtani intézet a második legmagasabb szintre emelte a készültséget a Merapi körül csütörtökön. A tűzhányó csupán 30 kilométerre fekszik Yogyakarta központjától, és tíz kilométeres körzetében körülbelül 250 ezren élnek.

A yogyakartai vulkánközpont vezetője, Hanik Humaida szerint a Merapi bármikor kitörhet, és forró gázfelhők söpörhetnek végig környékén. A tűzhányó júniusban forró gázokat és hamut lövellt a magasba, de akkor senki sem sérült meg.

A csaknem háromezer méter magas vulkán többször is kitört 2018 óta, de tevékenysége nem követelt áldozatokat. A legutóbbi halálos vulkánkitörésre 2010-ben került sor, akkor több mint 340-en vesztették életüket, és tízezreket kellett kitelepíteni. A mintegy 270 millió lakosú Indonézia a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.

A címlapfotó illusztráció.