×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Véget ért a választás, de még minden bizonytalan

 

Az Egyesült Államok összes szövetségi államában véget ért a voksolás, és bezártak helyi idő szerint szerda hajnalra a szavazóhelyiségek, a végeredményre azonban még várni kell. A jelenlegi állás szerint Joe Biden 238 elektori szavazatot szerzett, míg Donald Trump 213-at, de a kulcsfontosságú államokban a jelenlegi elnök vezet, és elemzők szerint nagyobb az esélye a győzelemre. Ami biztos, hogy Joe Biden fölényes győzelmét előrevetítő közvélemény-kutatók ismét mellé lőttek.

 • Bezártak a szavazóhelyiségek az Egyesült Államokban.
 • A közvélemény-kutatók előrejelzésével szemben sokkal szorosabb lett a küzdelem.
 • Joe Biden 238, Donald Trump 213 elektori szavazatot gyűjtött eddig a szükséges 270-ből.
 • A választás féltucatnyi billegő államban dől el, ahol a jelenlegi elnök vezet.
 • Pennsylvania államban (20 elektori szavazat) dőlhet el a választás.
 • Ott mintegy 1,4 millió levélszavazatot kell még összeszámolni.

Mivel az ország területe több időzónán átnyúlik, a szavazóhelyiségek többórás eltéréssel zártak be. Utoljára Alaszkában ért véget a szavazás.

A koronavírus-járvány miatt az előző választásokhoz képest most sokkal többen szavaztak korábban személyesen vagy levélben, ez utóbbiak összesítése lassíthatja a végeredmény közzétételét.

Közvélemény-kutatások szerint jelentősen több demokrata párti szimpatizáns szavazott levélben. Több államban várhatóan napokig tart még, mire az összes leadott voksot hivatalosan összesítik.

Fej fej mellett a két jelölt

Az eddig összesített eredmények szerint szoros a küzdelem Donald Trump hivatalban lévő elnök és Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje között, az azonban egyértelmű, hogy elmaradt Trump kihívójának elsöprő győzelme.

Trump személy szerint máris győzelmet hirdetett, de Biden is úgy értékelt, hogy nyerésre áll, és arra biztatta támogatóit, hogy őrizzék meg hitüket a győzelemben.

Az Edison kutatóintézet szerda reggeli előrejelzése szerint Biden legalább 220 elektori támogatásra számíthat, Trump pedig 213-ra. A CNN hírtévé is legalább 220 elektori támogatást számolt Bidennek legújabban, Trumpnak pedig 210-et. A Fox hírtévé viszont 238-at Bidennek, és 213-at Trumpnak. A győzelemhez 270 elektori szavazat kell az 538-ból.

Bár az úgynevezett csatatérállamokban még tart a szavazatok összeszámlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket, sőt, akár növelhetik is azt.

Most 232:197 arányú többségük van a képviselőházban. Nancy Pelosi demokrata házelnök a választás estéjén újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselőházi többség mindenképpen meglesz pártjának. Egyúttal jelezte, hogy készen áll újabb két évre vállalni a házelnöki megbízatást.

A szenátusi helyekért éles küzdelem folyik, de már biztos, hogy itt nem billen át a mérleg a demokraták javára. Már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották.

A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

Hogy áll a két jelölt a csatatér államokban?

Az 50 tagállamból már 43-ban megvannak az eredmények. Eddig 20 államban Joe Biden, 23 államban pedig Donald Trump jelenlegi államfő nyert.

Az eddig összeszámolt szavazatok alapján Biden 69,5 millió, Trump 67,1 millió szavazatot kapott, de ennek az elektori rendszer miatt semmi jelentősége nincs.

Az elektorok számát tekintve a két jelölt fej fej mellett áll, és jelenleg hat államban még mindkét irányba alakulhat a verseny.

A billegő államokban még mindig nincs végeredmény, mert hajnalban leálltak a szavazatok számolásávaln.

A járványhelyzet miatt rekordszámú, mintegy 100 millió levélszavazatot adtak le előzetesen, és több helyen ezek feldolgozása csak most kezdődik. Ez hosszabb időt vehet igénybe, és csak azt követően derülhet ki, hogy ki foglalja el a Fehér Házat.

A 2016-os választáshoz képest Joe Bidennek egyedül Arizonában sikerült fordítania. Elmondható, hogy ez a 11 elektori szavazat tartja még reményeit életben

A fennmaradó hat billegő állam közül háromban Trump vezet, míg Biden Nevadában, Michiganben valamint Wisconsinban áll nyerésre.

 • Nevadában (6 elektori szavazat) 67 százalékos feldolgozottság mellett Biden 49,2 százalékon (588 252 szavazat) áll, míg Trump 48,6 százalékon (580 605).
 • Észak-Karolinában (15 elektori szavazat) 94 százalékos feldolgozottság mellett Biden 48,7 százalékon (2 655 392) áll, míg Trump 50,1 százalékon (2 732 104).
 • Georgiában (16 elektori szavazat) 94 százalékos feldolgozottság mellett Biden 48,3 százalékon (2 278 123) áll, míg Trump 50,5 százalékon (2 380 946).
 • Michiganben (16 elektori szavazat) 96 százalékos feldolgozottság mellett Biden 49,5 százalékon (2 577 337) áll, míg Trump 48,9 százalékon (2 545 338).
 • Pennsylvaniában (20 elektori szavazat) 64 százalékos feldolgozottság mellett Biden 44 százalékon (2 424 033) áll, míg Trump 54,8 százalékon (3 015 227).
 • Wisconsinban (10 elektori szavazat) 95 százalékos feldolgozottság mellett Biden 49,6 százalékon (1 630 334) áll, míg Trump 48,9 százalékon (1 609 586).

Az alábbi térkép adatai alapján az Trump 268 szavazatra számíthat. Bidennek tehát úgy tűnik meglesz a 270 szükséges elektori voks.


Click the map to create your own at 270toWin.com

Pennsylvaniában dőlhet el a választás

Ahogy a fenti adatokból is látszik, a voksok feldolgozottsága Pennsylvania államban a legalacsonyabb ezért különösen fontos, mindkét jelöltnek, hogy megszerezzze a 20 elektori voksot.

Az alkotmánybíróság lehetővé tette, hogy a levélszavazatok még a választás napja, azaz kedd után három napig beérkezhessenek.

Sajtóhirek szerint még 1,4 millió levélszavazatot kell összeszámolni az államban. Ezek túlnyomó része demokrata szavazat és Biden kampánystábja is abban bízik, hogy ez megfordíthatja a jelenlegi állást. Ehhez legalább 75-80 százalékos többséget kellene elérniük.

Lényegében elmondható, hogy ebben az államban dől el a választás, de Bidennek a győzelemhez még egy államot meg kell nyernie.

Trump győzelmet hirdetett, Biden bizakodó 

Türelmeseknek kell lennünk és így megvárnunk a választás végeredményét, de a demokraták „jó úton haladnak a győzelem felé - jelentette ki Biden hívei és újságírók előtt Wilmingtonban szerdára virradóra, hozzátéve, hogy győznek majd a végeredmény szempontjából kulcsfontosságú Pennsylvania államban. Biden a nyugati parti államokat és a keleti partvidék északon fekvő tagállamait megnyerte, és olyan fontos államokban is győzelmet aratott az előzetes eredmények szerint, mint Arizona vagy Minnesota. legalább 15 államban győzött.

 

A republikánus elnök - aki szintén olyan fontos tagállamokban aratott győzelmet, mint például Florida, Texas vagy Ohio - kedd éjjel a Twitteren ismételten azt állította, hogy „el akarják csalni a választásokat”.

Nem nevezte meg, hogy kire vagy kikre gondol, de a szövegösszefüggésből egyértelmű volt, hogy politikai vetélytársaira célzott. Hozzátette: „Nem fogjuk megengedni nekik.

Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni". Bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a médium kötelező figyelmeztetése után lehetett megtekinteni. Később az elnök egy másik mikroblog-bejegyzést is közzétett, amelyben azt írta: „nagy győzelmet arattunk”. Trump legalább 20 államban győzött.