×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tudott a bécsi merénylő lőszervásárlási kísérletéről Ausztria

 

A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a rendőrségnek átadott több mint húszezer felvétel átvizsgálásával jutottak erre a megállapításra. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról.

Ugyanakkor elismerte azt is, hogy „a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban”. Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Nehammer szerint a tettes, akit a rendőrség agyonlőtt, „tökéletesen” félrevezette az iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozó szervezetet. Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A migrációs hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok.

Túlynomó többségük az elkövető szorosabb ismerettségi köréhez tartozott, ismert iszlamisták és rendszeresen megfordultak radikális szalafisták által látogatott helyeken.

PA osztrák hírügynökség értesülései szerint több gyanúsított ellen is terrorszervezeti tagság miatt folyik, illetve folyt vizsgálat. Egyikük egy 18 éves bangladesi fiatal is, aki ellen a bécsi merénylet idején már nyomoztak terrorszervezeti tagság miatt.

Az őrizetbe vett személyek között van olyan is, akit ezzel a váddal el is ítéltek. Az illető 2018-ban a merénylővel közösen megpróbált Szíriába utazni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozzanak, de mindkettőjüket elfogták a török határon.

Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy Bécsben továbbra is magas fokú biztonsági készültség van érvényben. Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított – albán gyökerekkel rendelkező – merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a terrorista állandó látogatója volt Hasnerstraße utcában található hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet a hatóságok többször is említettek a szélsőséges iszlamista körökkel összefüggésben. Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) az APA-nak nyilatkozva elhatárolódott a szóban forgó imaháztól, amely fölött – mint hangsúlyozta – nincs ellenőrzése.

A mecsetben a többi között Mohamed M. és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként kilenc év börtönre elítélt Lorenz K. ismert iszlamisták is gyakran megfordultak. Az egyelőre nem világos, hogy Fejzulai kapcsolatba került-e velük. Az APA úgy tudja, hogy a házkutatások során kiderült: a merénylőről évek óta ismert volt, hogy a radikálisok köréhez tartozik.