Az újságosbódék nyitva lehetnek, a pizzériák nem Olaszországban

 

Giuseppe Conte olasz kormányfő újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében szerdára virradóra. A korlátozások csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-ig lesznek érvényben.

Olaszországban este tíz és hajnali öt óra között országos kijárási tilalom lép életbe. Korábban csak néhány régióban vezettek be hasonló korlátozást.

Bezárják a múzeumokat és a kiállítótermeket, felső létszámkorlátot vezetnek be a tömegközlekedési eszközökön, és bátorítják az otthoni munkavégzést. A bevásárlóközpontokat hétvégére bezárják, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és újságosbódék maradhatnak nyitva. A hatévesnél idősebb diákoknak az osztályteremben is kötelező lesz a maszk viselése, a középiskolás diákok estében pedig digitális oktatásra állnak át.


Október közepétől most szigorították negyedik alkalommal az óvintézkedéseket.

A húsz olasz tartományt vörös, narancssárga és zöld térségre osztják a járvány terjedésének üteme, valamint a helyi egészségügy leterheltsége szerint. A kormány így akarja elkerülni a tavaszihoz hasonló országos vesztegzárat.

Jelenleg Dél-Tirol, Valle d'Aosta, Piemont, Lombardia és Calabria tartozik a vörös besorolásba. Ezekben a zónákban leállítják a kereskedelmet, a vendéglátást, a szolgáltatásokat, miként az a tavaszi zárlat alatt történt, egyedül az élelmiszert és alapvető cikkeket árusító üzletek és az ipari létesítmények működhetnek. A vörös zónákban élők kizárólag sportolás, munkába járás és gyerekük iskolába kísérése céljából hagyhatják el otthonukat, és ezekben az esetekben is tartaniuk kell az egyméteres védőtávolságot.

Egy nap alatt 28 244 új fertőzöttet szűrtek ki Olaszországban kedden, és 353 beteg hunyt el a Covid–19 szövődményeiben. Legutóbb május 6-án volt ilyen magas az egy nap alatt elhunyt betegek száma. Az országban 39 412 halálos áldozata van a járványnak.

Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a háromszázezret, több mint 21 ezren vannak kórházban, és 2225 beteget kezelnek intenzív osztályon. Korábban a kormány kritikus küszöbként jelölte meg, ha kétezer fölé lép az intenzíven fekvő betegek száma.