×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Merkel: Az iszlamista terror közös ellenségünk

 

Az iszlamista terror közös ellenségünk, a harc a gyilkosok és felbujtóik ellen közös harcunk – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a bécsi terrortámadásra reagálva.

„Mi, németek, osztrák barátaink mellett állunk, részvéttel és szolidárisan” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Mint írta, lélekben együtt van a megtámadott osztrák főváros lakóival és a támadókkal szembeszálló rendőrökkel.

Heiko Maas külügyminiszter Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy fel kell venni a harcot „a társadalmunkat megosztani akaró gyűlölettel” szemben.

Christina Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter kiemelte, hogy „az iszlamista terror akut és nagyon súlyos veszély Európában”.

Hozzátette, hogy teljes erővel szembe kell szállni a gyűlölettel és az erőszakkal.

„Együtt megvédjük életformánkat és európai társadalmaink összetartását” – húzta alá a szociáldemokrata politikus.

A támadást elítélte a német politika és társadalom számos további vezető személyisége is. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség potsdami központjában pedig bejelentették, hogy megerősítették a német-osztrák határ védelmét.

Ez a határszakasz a bécsi eset miatt „taktikai súlypont”, a térségben dolgozó munkatársak „megkapták a megfelelő érzékenyítést”, fokozott éberséggel figyelnek az iszlamista terrorista „spektrum” jellegzetességeinek megjelenésére – mondta egy szóvivő.

Hétfő este többen lövöldözni kezdtek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek. Az egyik merénylőt lelőtték.

A Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó Bécsben született és nevelkedett. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A rendőrség szerint nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül.