Terrortámadás Bécsben, több halott

 

Terrortámadás történt Bécs belvárosában, a terroristák több helyszínen is tüzet nyitottak. A belügyminiszter szerint a lövöldözésben már négy civil vesztette életét, és sokan megsebesültek.

  • Terrorcselekmény történt Bécs belvárosában hétfő este egy zsinagóga közelében 
  • A támadást a kedden életbe lépő lezárások elé időzítették
  • Az osztrák kancellár szerint nagyon jól szervezett támadás történt
  • Négy civil vesztette életét és legalább tizenheten megsebesültek
  • A hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek
  • A lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak
  • Az egyik támadót semlegesítették, társai még szökésben vannak
  • Ezer rendőrt vezényeltek Bécsbe a terroristák felkutatására
  • Arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban 

 

 

Négy ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és két nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte kedd reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt. Ez utóbbi állítással kapcsolatban, a nyomozás érdekeire hivatkozva, részletekbe nem bocsátkoztak.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.

Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajótájékoztatóján azt is mondta, hogy legalább egy gyanúsított szökésben van. Lakását terhelő anyagokat keresve  átkutatták. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a merénylettel Ausztria értékeit és demokratikus társadalmát érte támadás.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a lelőtt merénylőnél egy lőfegyver volt, illetve egy robbanóöv utánzata. Ez utóbbival valószínűleg a férfi további pánikot akart kelteni.

Évtizedek óta nem tapasztalt ilyen nehéz éjszakát a bécsi rendőrség

– mondta a bécsi belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján.

A közmédia bécsi tudósítója elmondta, hogy a lezárások továbbra is életben vannak Bécs belvárosban.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az egyik elkövetőnél automata gépfegyver volt, a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikov. Ezt gépfegyvert az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását.

Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük.

A belügyminiszter arra kérte a helyieket, hogy ne küldjék iskolába gyerekeiket, továbbá azt is, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

Albán származású az egyik terrorista

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak.

A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül. A büntetett előéletű férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Az M1 Híradójában elhangzott, hogy Klenk Instagram-fiókjának fotóin több fotón is Kalasnyikovval és bozótvágó késsel pózolt.

Kurz: Galád terrortámadás történt

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van.

A hatóságok tudomása szerint a terroristák ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek az utcán véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.

Kurz kijelentette, hogy vizsgálják a támadás indítékait, nem zárható ki, hogy antiszemita indíttatású volt, mivel zsinagóga közelében történt. Az épület egyébként a merénylet idején zárva volt.

A belügyminiszter közölte, elrendelték, hogy a hadsereg őrizze a város kulcsfontosságú létesítményeit, miközben jól felfegyverzett rendőrök százai a támadók után kutatnak. A politikus egyben felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvódába, iskolába gyerekeiket kedden.

Michael Ludwig bécsi polgármester arról számolt be, hogy a 17 sebesültet kórházban ápolják, legkevesebb hat ember állapota súlyos.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség vezetője arról beszélt, nem tisztázott, hogy a zsinagóga lett volna a támadás célpontja.

Schlomo Hofmeister rabbi azt mondta, hogy ablaka alatt azt utcán látott egy férfit, aki a bárokban ülő emberekre lövöldözött. Legalább száz lövést adott le – tette hozzá.

Reakciók Amerikából, Európából

Donald Trump Twitteren fejezte ki együttérzését.

„Imádkozunk a bécsi emberekért az Európát sújtó újabb kegyetlen terrortámadás után. Véget kell vetni ezeknek az ártatlanok ellen irányuló gonosz támadásoknak.”

Megszólalt a demokrata elnökjelölt, Joe Biden is:  A ma esti szörnyű terrortámadás után Jill (az elnökjelölt felesége) és én az imáinkba foglaljuk az áldozatokat és családtagjaikat. Együtt kell kiállnunk a gyűlölet és az erőszak ellen.

Sokkolt és elszomorított a bécsi terrortámodás. Gondolataim az áldozatok családjaival vannak. Erősebbek vagyunk a terrornál, a félelemnél – írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

 

Este nyolckor kezdődött a támadás

Lövések dördültek el hétfőn 20 óra körül egy bécsi zsinagóga környékén. Több elkövető automata fegyverekkel adott le lövéseket a bécsi rendőrség Twitter-üzenetei szerint.

Eddig hat különböző bűnügyi helyszínen folyik a nyomozás.

Tizenöt sérültet szállítottak a bécsi kórházakba, köztük hét súlyos sérültet – jelentette az ORF rendkívüli híradója. A híradások szerint egy támadót lelőttek.

Egy merénylő pedig felrobbantotta magát hétfő este Bécs központjában – így tudta akkor még a Kronen Zeitung. A lap szerint az osztrák főváros egyik zsinagógáját érte támadás a Seitenstettengassén. Az elkövetők többen lehettek, egyikük meghalt – erősítette meg a belügyminisztérium –, egy másik viszont még menekül.

A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket.

Egy Twitter-videón feltehetően az egyik terrorista lelő egy rendőrt.

Szemtanúk

Schlomo Hofmeister rabbi a Kronen Zeitungnak elmondta, hogy hívta a rendőrséget, de nagyon hosszú ideig nem történt semmi. Aztán egyszer csak elözönlötték a környéket a különleges egységek.

„Hallottuk a lövéseket, utána azonnal bezárták az ajtókat és lekapcsolták a villanyokat. A vendégek a földre feküdtek. Mindenki nagyon meg volt ijedve” – mondta egy 53 éves szemtanú, aki egy belvárosi étteremben volt a támadás idején.

A hadsereg egységei megszállták Bécset

A bécsi támadás után aktiválták a terrorelhárító erőket. A hadsereg egységei megszállták az osztrák fővárost, és a különleges erők (Jagdkommando) is rendelkezésre állnak a terrorizmus elleni küzdelem támogatására – közölte a belügyminisztérium hétfő este.

„Fontos, hogy minden rendelkezésre álló erőt bevessünk a nyugalom fenntartása érdekében. A szövetségi kormány ezért azonnali hatállyal aktiválta az osztrák fegyveres erők különleges egységeit” – írta a Kurier hírportál.

Terrortámadásról beszélt a belügyminiszter

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak. A miniszter szerint a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

Mint mondta, a támadás még folyamatban van. Tájékoztatása szerint több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.

Egy Twitter-bejegyzés szerint néhány gyanúsítottat elfogtak.

Kérik a lakosságot, maradjanak távol a környéktől

A rendőrség Cobra és Wega terrorelhárító egységei több támadót keresnek Bécs belvárosában és arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy maradjanak minel távolabb a környéktől.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

A bécsi izraelita felekezeti közösség szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

A Falter című osztrák lap főszerkesztője belügyminisztériumi információkra hivatkozva azt írta, hogy egy ember meghalt és többen megsérültek.

Megjelent egy lövöldözés közelében készült videó a Twitteren, amin azt látni, hogy egy étterembe kommandósok mennek be, a vendégek pedig az asztalok alá bújnak.

„Mi, franciák, osztozunk az osztrákokat ért sokkban és szomorúságban a bécsi támadás után. Franciaország mellett egy újabb barátságos ország, amelyet támadás ért. Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Nem engedünk a terrornak!” – üzente Emmanuel Macron francia elnök.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével.

A „lefejezések hónapja” előzte meg a bécsi terrortámadást

A terrortámadások, példátlan kegyetlenséggel elkövetett merényletek jegyében telt az október. 2020. október 16-án Abdullah A. 18 éves, csecsen származású fiatalember meggyilkolta és lefejezte a korábban diákjainak Mohamed-karikatúrákat mutató történelemtanárt, a 47 éves Samuel Patyt.

Az ügynek voltak már baljós előjelei: szeptember 25-én, mint később kiderült, fel akarta gyújtani a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét a Mohamed-karikatúrák közlése miatt az a férfi, aki egy hentesbárddal megsebesített két embert a lap volt párizsi szerkesztőségének közelében.

Október 22-én egy táskákat cipelő muszlim nő a franciaországi Lyon város Part-Dieu nevű pályaudvarán az „Allahu akbar!” kiáltást hallatta, majd azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a naponta száznegyvenezer ember közlekedését biztosító állomást.

Egy héttel később, október 29-én nizzai Notre-Dame-bazilikában ismét egy példátlan bűncselekmény történt: egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót elfogták.

Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán. Nem lehet a véletlen műve, hogy a nizzai terrortámadás éppen Mohamed próféta születésnapjára esett, vélhetően a Mohamedről közölt karikatúrákkal összefüggésben.