Helyreállították a varsói tüntetések alatt megrongált magyar emlékművet

 

Helyreállították és megkoszorúzták azt a varsói magyar emlékművet, amely a hét végén, az abortusztilalmat szigorító alkotmánybírósági döntés elleni tüntetések idején ismeretlen tettesek megrongáltak – közölte hétfőn az MTI-vel a varsói magyar nagykövetség.

Az 1944-es náciellenes varsói felkelésben a lengyelek oldalán részt vett magyar katonák emlékműve a parlamenti épületegyüttes közelében áll. A varsói belvárosnak ez a része egyik helyszíne volt az utóbbi napokban zajló tüntetéseknek.

Értetlenül állunk a rongálás ténye előtt, és nem tudunk logikus összefüggést fölfedezni az emlékmű és a ráfestett ábrák között” – áll a nagykövetség közleményében.


Az emlékműről készült fényképeken látható egyes ábrák a jelenlegi tüntetések jelképére, a vörös villámra emlékeztetnek. Látható a Harcoló Lengyelország elnevezésű, eltorzított jelkép is. Ez a horgonyalakú szimbólum az eredeti formájában a második világháborús lengyel ellenállásra utal.

A magyar külképviselet köszönetét fejezte ki annak az önkéntesnek, aki megpróbálta eltávolítani a firkálást, valamint megköszönte a lengyel nemzeti emlékezet intézetének (IPN) az emlékmű megtisztítását.

A rendbe hozott emlékművet Kovács Orsolya Zsuzsanna magyar nagykövet, Szabó József katonai attasé, valamint az IPN nevében Mateusz Szpytma igazgatóhelyettes koszorúzta meg.