Biden győzelme esetén erősödhet az illegális bevándorlás

 

A Migrációkutató Intézet legfrissebb gyorselemzésében az amerikai bevándorláspolitika jövőbeli kilátásait tekintette át az elnökválasztás tükrében.

A kampányt egyértelműen a koronavírus-járvány, az amerikai gazdaság helyzete és az országon végigsöprő erőszak- és tüntetéshullám uralta, az elmúlt hetekben azonban előkerült a bevándorlás kérdése is. Ez nem meglepő, hiszen a multikulturális és hagyományos bevándorlási célpontot jelentő Egyesült Államokban közel 45 millió külföldön született személy él, akik közül minden negyedik (kb. 11 millió) illegális bevándorlónak minősül.

A rendelkezésre álló információk alapján


Joe Biden migrációs álláspontja illeszkedik a korábban megszokott megengedőbb demokrata párti megközelítésbe, míg Donald Trump megválasztása esetén folytatná az illegális bevándorlás elleni küzdelmet.

Bár az elnök nem tudta maradéktalanul megvalósítani 2016-os kampányígéreteit, több intézkedésével sikerült fékeznie a latin-amerikaiak illegális beáramlását. Miközben az alkotmányos és politikai rendszer komoly akadályt állíthat a következő elnök elképzeléseinek megvalósítása elé is, a latin-amerikai országok kivándorlási hajlandóságát ismerve egyáltalán nem mellékes, hogy milyen bevándorlási álláspontot elfoglaló személy nyeri majd el az amerikai választók bizalmát.

A Migrációkutató Intézet elemzése teljes terjedelmében itt érhető el.

A címlapfotó illusztráció.