×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Orbán kimondta, Moszkva tiltakozik: megszállási emlékmű áll a Szabadság téren

 

A Vörös Hadsereg „megszabadítva Európa népeit a barna pestistől, békét és szabadságot hozott nekik” – ilyen kijelentéseket tett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, aki tiltakozott Orbán Viktor kijelentése ellen. A magyar kormányfő korábban így fogalmazott: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.

„Durván kiforgatta a történelmi igazságot” Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a „szovjet megszállás emlékművének” nevezte a budapesti Szabadság téren felállított obeliszket – közölte az orosz külügyi szóvivő.

Marija Zaharova – aki csütörtök este kiadott állásfoglalásában arról beszélt, hogy Budapestnek „a fasiszta megszállás alól való felszabadításáért” 80 ezer szovjet katona vesztette életét – a magyar kormányfőnek a Szabadság téren október 27-én, George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrának felavatásakor elmondott beszédét kifogásolta.

A magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak az Amerikai Egyesült Államokra – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán. A „gyengébb felfogásúak kedvéért” felidézte: a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.

 „Horthysta Magyarországról” beszélt Zaharova

Az effajta kijelentések durván kiforgatják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelynek végeredményét a nürnbergi bíróság megfelelő ítéletei rögzítették. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese, aktív szerepet játszott Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban, 1941. június 27-én kezdeményezőleg csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához és a megszállt területeken a békés lakosság és a szovjet hadifoglyok ellen elkövetett tömeges bűncselekményekkel tűntette ki magát” – írta Zaharova.

Az orosz diplomáciai tárca szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a Vörös Hadsereg „megszabadítva Európa népeit a barna pestistől, békét és szabadságot hozott nekik”.

Jelenleg egyes államokban az a tendencia figyelhető meg, hogy megpróbálják elhallgatni ezt a tényt és elhallgatni hazánk szerepét a fasizmus felett aratott győzelemben, elkenni egyes fővárosoknak a háborús időszak bűncselekményeiben való történelmi felelősségét, tisztára mosni a náci csatlósokat. A jövőben is határozottan fel fogunk lépni az ilyen hamisítások ellen” – állt az orosz külügyi szóvivő nyilatkozatában.

Mindkét diktatúra szörnyű

„A náci és a kommunista diktatúra is szörnyű és embertelen, örülünk, hogy Magyarország mindkettőtől megszabadult" - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára közösségi oldalán. Menczer Tamás az orosz külügyi szóvivő szavaira reagált, aki történelemhamisításnak nevezte azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a héten a szovjet megszállás emlékművének nevezte a Szabadság téren felállított obeliszket.