×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Pillanatnyi ébredés? A harc felvételéről beszél Von der Leyen és Michel

 

A világ kormányainak a megértésre és az elfogadásra kell törekedniük, ugyanakkor el kell ítélniük és fel kell venniük a harcot mindenkivel szemben, aki a demokráciát, az alapvető értékeket veszélyezteti – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, a videókonferencia keretében tartott EU-Kanada vezetői találkozót követően csütörtökön.

Michel a dél-franciaországi Nizzában csütörtökön elkövetett, három ember halálával járó merénylettel összefüggésben hangsúlyozta, a gondolat, a kifejezés és a szólás szabadsága alapvető értékek a demokráciák számára.

A kormányoknak meg kell védeniük ezeket a szabad társadalmak alapját képező értékeket – szögezte le.

Az amerikai elnökválasztással kapocslatban azt mondta, az Európai Unió tiszteletben tartja az amerikai szavazók választását. Amerikával, mint fontos partnerével az unió a legjobb kapocslatra, erős szövetségre törekszik a jövőben is egyebek mellett olyan feladatok és kihívások kezelésében, mint a kereskedelem, vagy a klímaváltozás – mondta.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a

Nizzában elkövetett merénylettel összefüggésben azt mondta, az Európai Unió védelmezi a szólás szabadságát, tiszteletben tartja mindenki vallási meggyőződését, ugyanakkor nem tűri a vallási köntösbe bújtatott erőszakot.

Az igaz vallás békés, az igaz vallás egyesítő – húzta alá.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról folyó tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottsági elnök azt hangsúlyozta: több terület, egyebek mellett a halászat és az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályozás továbbra is kérdéses kimenetelű.

Jól haladunk, de a felsoroltak mellett az egyenlő versenyfeltételek terén is mihamarabb nagyobb előre lépést szeretnénk látni

- fogalmazott.

Az unió olyan rendszer kiépítésén fáradozik, amely mindkét fél számára igazságos, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy az Egyesült Királyság hozzáférhessen az unió egységes, vámmentes és kvóta nélküli piacához – tette hozzá von der Leyen.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki Ottawából videókapcsolaton keresztül vett részt a sajtótájékoztatón, azt közölte, egy jó megállapodás London és Brüsszel között biztonságot nyújtana a brit, a kanadai és az európai vállalatok számára is.

Az amerikai elnökválasztással összefüggésben azt mondta, országa a lehető legjobb együttműködésre, a jelenleg is szoros kötelékek további erősítésére törekszik déli szomszédjával a voksolás eredményétől függetlenül.

A Franciaországban csütörtökön és a közelmúltban elkövetett merényletekről azt mondta,

a „hidegvérű gyilkosok” semmilyen módon nem képviselik az iszlámot és a muzulmán embereket.

Az EU-Kanada online találkozót követően kiadott közös nyilatkozatukban a vezetők egyebek mellett megerősítették elhatározásukat, hogy folytatják a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, összhangban az EU és Kanada között létrejött stratégiai partnerségi megállapodással.

Kijelentették, a globális ellátási láncokat rugalmasabbá kell tenni, és javítani kell az egyenlő versenyfeltételeket a nyitott gazdaság fenntartása mellett. A környezetvédelem terén azt hangsúlyozták, hogy sürgősen fokozni kell a globális fellépést az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Ezzel összefüggésben megerősítették elkötelezettségüket az éghajlatvédelmi célokat kitűző párizsi megállapodás gyors, teljes és hatékony végrehajtása, valamint amellett, hogy 2050-ig elérjék az éghajlat-semlegességre vonatkozó elképzeléseiket. Végezetül megállapodtak abban, hogy folytatják a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálását célzó közös munkát, annak érdekében, hogy a koronavírus okozta válság idején és azt követően is megvédjék és megerősítsék a többoldalú, szabályokon alapuló kereskedelmi rendszert, és lehetővé tegyék a hatékony válságkezelést.

A címlapfotó illusztráció.