Lángol Olaszország: jobb járványban meghalni, mint éhen halni?

 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások miatt kaotikus állapotok alakultak ki a dél-európai országban.

A Giuseppe Conte olasz kormányfő által bejelentett szigorítások várhatóan november 24-ig lesznek érvényben – írja az Origo. Szabályozzák a vendéglátóhelyek nyitvatartását, az éttermekben maximum négyen ülhetnek egy asztalnál (kivéve, ha mind családtagok), tilos a szabadtéri étel- és italfogyasztás, valamint éjfélig lehet házhoz szállítást kérni. Bezárják a mozikat, a koncert- és edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket. Megtiltják a hivatalos és magánjellegű rendezvények megtartását, a középiskolákat pedig kötelezik a tanórák 75 százalékának digitális megtartására a tömegközlekedés terhelésének enyhítése miatt. Jelenleg hét olasz tartományban éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

A szigorítások miatt már múlt hét pénteken megmozdulásokat szerveztek Nápolyban.


A tévések sem voltak biztonságban.

Vasárnap hajnalban szintén utcai csatatérré változott a római Piazza del Popolo, ahol a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom ellen tüntettek. A demonstrálók pontosan éjfélkor az olasz trikolór színeivel tűzijátékkal indítottak, majd rátámadtak a rendőrökre. Több mint egy órán keresztül tartottak az utcai összetűzések, amelyek az olasz főváros több kerületére átterjedtek.

A járványügyi szigorítások első estéjén, hétfőn folytatódtak az összecsapások minden korábbinál intenzívebben. Olasz lapbeszámolók szerint több nagyvárosban is utcára mentek az emberek, aminek következtében

a belügyminisztérium nemzetbiztonsági riasztást adott ki,

hiszen a demonstrációk növelik a járványveszélyt.

A tüntetések tovább zajlanak

Kedd este több mint ezren töltötték meg Torino központi részét: csuklyás fiatalok füstbombákat, petárdákat, üvegpalackokat, köveket dobáltak a rendőrökre, járműveket borítottak fel, kirakatokat törtek be. A rendőrség könnygázzal próbálta megfékezni a randalírozó tömeget. Egy újságíró megsérült.

Az egyik leggazdagabb olasz városban, Milánóban szintén voltak nem engedélyezett utcai felvonulások, a tüntetők a Giro d’Italia kerékpárversenyhez használt kordonokat dobálták a rendőrökre.

A Puglia Leccében a rohamrendőrök falát áttörő tüntetők azt kiabálták,

jobb járványban meghalni, mint éhen halni.

Nápolyban pedig a hétfő délelőtti megmozdulás után több ezren vonultak fel a tartományi elnök, Vincenzo De Luca lemondását követelve. A nápolyi étteremtulajdonosok koporsóval vonultak.

Tüntettek továbbá Trevisóban, Viareggióban és Cremonában is, ahol a vendéglátósok lábasfedőkkel verték a tiltakozás ritmusát. A Milánóban és Torinóban hétfő éjjel kirobbant zavargások miatt harminchárom embert vettek őrizetbe, köztük tizenhárom kiskorút.

Szintén kedden újabb zavargás tört ki Rómában, ahol engedély nélküli demonstrációt akartak tartani. A rendőrség

vízágyúkkal azonnal szétoszlatta a mintegy kétszáz fős tömeget,

amely szétszóródva igyekezett tovább tüntetni a történelmi városközpont utcáin.

A maffia keze is benne lehet

A zavargásokhoz nagymértékben hozzájárult, hogy a legnagyobb kormánypárt, a baloldali Élő Olaszország elnöke, Matteo Renzi – korábbi miniszterelnök – bírálta saját kormányának szigorító intézkedéseit. A jobboldali Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni nemzeti összefogást ajánlott a kormánynak, egyetlen feltétellel, hogy a veszélyhelyzet vége után tartsanak választásokat. Erre egyelőre nem érkezett reakció.

Az olasz maffiaellenes ügyészség vezetője, Federico Cafiero de Raho azt nyilatkozta, hogy a déli tüntetésekben (elsősorban a nápolyiban) egyértelmű a maffia, a Camorra szerepe.