×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lelőtt fekete férfi miatt szabadult el a pokol Amerikában

 

Zavargások törtek ki Philadelphiában kedden, miután rendőrök agyonlőttek egy késsel hadonászó afroamerikai férfit hétfőn délután.

A philadelphiai rendőrség közlése szerint a 27 éves Walter Wallace nem tett eleget a rendőrök felszólításának, és nem dobta el a kezében lévő kést. A rendőrök ekkor lőtték agyon.

A rendőri intézkedést a jelenlévő járókelők valamelyike a mobiltelefonján rögzítette és így felkerült a közösségi médiumok platformjaira is.

Az agyonlőtt férfi apja a Philadelphia Inquirer című lapnak nyilatkozva elmondta: a fiát tíz lövés érhette.

A rendőrök miért nem használtak előbb sokkolót”? – tette fel a kérdést. Kifejtette azt is, hogy Walter Wallace mentális betegséggel küszködött, és rendszeresen szedett gyógyszert.

A rendőrség szóvivője arról tájékoztatott: a város nyugati kerületébe azzal a bejelentéssel hívták ki a rendőröket, hogy egy férfi fegyverrel fenyegetőzik. A kiérkező rendőrök többször felszólították a késsel fenyegetőző Walter Wallace-t, és miután a rendőrök felé közeledett, rálőttek.

A közösségi médiában megjelent videón az látható, hogy két ember megpróbálja jobb belátásra bírni Wallace-t, de eredménytelenül. Egyikük, az áldozat anyja, a lövések után megdobálta a rendőröket.

Az eset hírére már hétfő éjjel több százan utcára vonultak és egészen hajnalig randalíroztak: rendőrautókat gyújtottak fel, petárdákkal lőtték, kövekkel dobálták a hatóság embereit. Egy kisteherautóval elütöttek egy rendőrnőt, akinek emiatt eltört a lába, és más sérüléseket is szenvedett, de stabil állapotban került kórházba.

A gázolás az alábbi sokkoló videón látható:

Kedden tüntetők gyűltek össze a történtek közelében lévő parknál, és azt skandálták: „a fekete életek számítanak”. A tüntetők rendőrautókat és kukákat gyújtottak fel, és kövekkel támadtak neki a kivonuló rendőröknek. Mintegy harminc rendőr megsebesült.

Jim Kenney, a város demokrata párti polgármestere bejelentette: a rendőrség vezetőjével együtt tanácskozást hív össze az incidens és következményei megvitatására.

A város rendőrfőnöke kedd délután bejelentette: a zavargásokkal összefüggésben 91 embert vettek őrizetbe, elsöprő többségüket rablásért és betörésért, míg 11 gyanúsítottat rendőrök elleni támadásokért tartóztattak le.

A címlapfotó illusztráció.