×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Inkább a koronavírusban halunk meg, minthogy éhezzünk!

 


Olaszországban újabb szigorításokat vezettek be a járvány miatt. Hétfőtől lépett életbe, hogy este hat órakor bezárják a vendéglátóhelyeket. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyják el otthonukat. Az olaszok egy része nem viseli jól a korlátozásokat. A zárás első napján éjszakába nyúló tüntetéseket tartottak, utcai csatatérré változott Milánó és Torino városközpontja is.

Ez volt az első alkalom, hogy a vendéglátósok majdnem minden olasz városban az utcára vonultak.

Nápolyban például azt hangoztatták, hogy a kormány korlátozó intézkedései, vagyis a gyógymód rosszabb, mint a betegség. Egy másik nagyvárosban azt kiabálták az étteremtulajdonosok, hogy inkább a betegségben akarnak meghalni, minthogy éhezzenek – mondta Sárközy Júlia, a közmédia tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette, a békés demonstrálókhoz az oktatás leállítása ellen tiltakozó családok, egyetemisták, más szakmai szervezetek is csatlakoztak. Milánóban és Torinóban

a tüntetők menetébe szélsőséges csoportok is beszivárogtak, hogy szítsák az indulatokat, és a zavargások utcai csatatérré változtatták az észak-olasz nagyvárosokat.

A belügyminisztérium megemelte a nemzetbiztonsági készültség fokozatát, hiszen a következő napokban további demonstrációkat hirdettek meg – mondta.

Giuseppe Conte miniszterelnök kijelentette, hogy tudja, óriási erőfeszítést kér az olaszoktól, hiszen február óta együtt élnek a korlátozó intézkedésekkel, és éppen ezért frusztráltságukat is megérti. Azonban azt is elmondta, ezek a szigorítások elengedhetetlenek annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését.

A címlapfotó illusztráció.