×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek a kormány szerint

 

Szánalmasnak és nonszensznek tartja Szijjártó Péter, hogy Kijev bekérette a magyar nagykövetet, illetve kitilthatott két magyar politikust Ukrajnából, amiért magyar politikusok a magyar jelöltek támogatását kérték az ukrajnai önkormányzati választásokon. A külügyminiszter arra figyelmeztetett: a kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek – derült ki az M1 Híradójából.


Egymilliárd-kétszázmillió forint értékben adtak át Kárpátalján oktatási központot és szakközépiskolát még október első felében. Mindkét beruházás a magyar állam támogatásával valósult meg.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár akkor azt mondta: a magyar kormány minden olyan kárpátaljai fejlesztést támogat, amivel az ott élő magyarok meg tudják őrizni magyarságukat.

Múlt vasárnap sikeresen szerepeltek a magyar jelöltek az ukrajnai önkormányzati választásokon. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a legtöbb helyen megismételte, de van ahol, túl is szárnyalta az öt évvel ezelőtti eredményeit.

Az ukrán kormány azonban nem gratulált az eredményhez,

ehelyett bekérette Magyarország kijevi nagykövetét. Tiltakozó jegyzéket adtak át neki, amiért  szerintük Magyarország beleavatkozott Ukrajna belügyeibe azzal, hogy magyarországi tisztviselők kiálltak a KMKSZ mellett, sőt, a hírek szerint két magyar politikust ki is tiltottak Ukrajnából.

Egyikük állítólag Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, Magyarországnak az alaptörvényből fakadó kötelessége, hogy a határon túli magyarságot segítse.

Szánalmasnak és nonszensznek tartja Szijjártó Péter az ukrán döntést.

A külügyminiszter azt mondta: nem tudja, mire gondolnak az ukránok, amikor azt állítják, hogy a magyarok beavatkoztak az ukrán belpolitikába.

Emlékeztetett, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a koronavírusos betegek ellátására. Hozzátette: a kisebbségi ügyek pedig nem tekinthetők belügynek.

Szijjártó Péter kiemelte:

Magyarország továbbra is készen áll a jószomszédi viszonyra és a párbeszédre Ukrajnával,

de az elmúlt időszak azt mutatja, hogy ez a szándék egyoldalú.

A címlapfotó illusztráció.