×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A fák jogaira hivatkozva nem állít Bordeaux főterén karácsonyfát a város baloldali polgármestere

 

Bordeaux radikális baloldali polgármestere, Pierre Hurmic úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy szerinte a fenyőfák olyan kivágott fák, amelyek már halottak, ezért 2020 végéig el kell fogadni egy, a fák jogairól szóló megállapodást, így szóba sem jöhet a hagyományos december 24-ei karácsonyfa-állítás a város főterén – írta a Pesti Srácok internetes lap.


A lap azt írta: Pierre Hurmic szerint leginkább a „múltba révedő, primitív és fasiszta katolikusoknak fontos ez a kérdés, pedig valójában egy pogány hagyományról van szó”.

Közölték azt is, hogy a Le Figaro francia napilap információi szerint a több mint százharminc nagytermelőt összefogó Francia Fenyőfa Szövetség közleményben tiltakozott a fenyőállítás betiltása ellen.

A polgármester intézkedése minden megalapozott véleményt nélkülöz, és inkább egy olyan dogmatikus víziót tükröz, amelynek egyértelműen az a célja, hogy megtagadjon egy ősi, nagyra értékelt és széles körben elterjedt családi hagyományt – írták.

Hozzátették: a fenyőszövetség szerint ez az ügy a polgármesternek kitűnő és olcsó médiafelületet biztosít, azaz a címlapokra kerülhetett vele.

A cikkben arról is írtak, hogy több mint tizenkétezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a polgármester intézkedése ellen, és követelték, hogy állítsanak fenyőfát Bordeaux főterén, ezért a polgármester zöldpárti stábja bejelentette, hogy a polgármester hajlandó konzultálni az emberekkel erről a kérdésről.

A Les Valeurs Actuelles című konzervatív hetilap információi szerint azonban Pierre Hurmic egyszerűen hazudott, ugyanis míg korábban széleskörű konzultációt ígért a fenyőfaállítás kérdésben, újabban inkább elzárkózik mindenféle egyeztetéstől – írta a Pesti Srácok.

Az aláírásgyűjtésből időközben országos mozgalom lett, egész Franciaországból érkeztek a tiltakozó aláírások a „találóan csak +zöld khmernek+ nevezett" polgármester ellen – írta a Pesti Srácok, hozzátéve: a vörös khmerek a legvéresebb kambodzsai kommunista diktatúra hívei voltak, mintegy hárommillió ártatlan embert mészároltak le Pol Pot utasítására.