×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Lopott terápiás és személyes adatokkal zsarol „a váltságdíjas fickó”

 

Pszichiátriai nyilvántartásból megszerzett személyes adatokkal zsarolt meg több pácienst egy ismeretlen kiberbűnöző. Miután a finn klinika nem fizetett neki, a zsaroló egyenként megkereste az érintetteket, és készpénzt követelt tőlük az adatok törléséért. A finn kormány rendkívüli ülést tartott vasárnap este a „kivételes eset” miatt.

A BBC News beszámolója szerint a zsaroló megszerezte a terápiás kezeléseken részt vevő páciensek személyes adatait a Vastaamo Pszochoterápiás Központ nyilvántartásából. A Finnország húsz településén megtalálható klinika számítógépes rendszerében több ezer kezelésre szoruló adatait tartják nyilván.

A klinika azt tanácsolta az érintetteknek, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen. A Vastaamo hétfői közleménye szerint az adatokat 2018 novemberében lophatták el, majd 2019 márciusában ismét behatoltak a kórház számítógépes rendszerébe.

Az Associated Press hírügynökség úgy tudja, hogy eddig háromszáz páciens adatait tették közzé az úgynevezett darkneten.

A klinika honlapján „súlyos krízisnek” nevezte a kibertámadást, és telefonos segélyvonalat indított, ingyenes terápiát kínálva az érintetteknek.

A finn kormány az események miatt rendkívüli ülést tartott vasárnap este.

Maria Ohisalo belügyminiszter „kivételesnek” nevezte a helyzetet, míg az F-Secure kiberbiztonsági cég vezetője „szégyentelennek” titulálta a kibertámadást a Twitteren.

Nagyon szomorú esemény ez az áldozatok számára, akik közül néhány kiskorú” – tette hozzá Mikko Hyppönen.

Az egyik sértett, aki a személyazonossága elhallgatását kérte, úgy nyilatkozott a BBC Newsnak, hogy egy magát „a váltságdíjas fickónak” tituláló ismeretlen megkereste e-mailben.

A zsaroló közölte, hogy miután a Vastaamo klinika nem volt hajlandó 40 bitcoint (443 000 euró) fizetni neki, 200 euróért cserébe törli az adatait a világhálóról. Az ismereten azt is közölte, hogy ha nem teljesül a kérése, 24 óra elteltével a váltságdíj 500 euróra nő, 72 óra után pedig közzéteszi a kiskorúak személyes adatait.

A brit közszolgálati hírportálnak Jere néven nyilatkozó férfi szerint a terapeutája jegyzeteket készített egy füzetbe, arról azonban nem szólt neki, hogy az adatokat az interneten is rögzíteni fogják. „Attól tartok, hogy ha fizetnék, az sem garantálná, hogy az adataim biztonságban lesznek” – mondta a károsult.

A címlapfotó illusztráció.