×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az Empire State Buildingnél is hatalmasabb korallképződményt fedeztek fel

 

Tengerkutatók 120 év óta először fedeztek fel egy eddig ismeretlen, önmagában álló óriási korallképződményt az ausztráliai Nagy-korallzátonyon.

Az újonnan felfedezett korallzátony 500 méter magas, vagyis magasabb, mint a New York-i Empire State Building vagy a Kuala Lumpur-i Petronas felhőkarcoló – közölte a Schmidt Ocean Institute alapítvány.

A Falkor kutatóhajón dolgozó tudósok, akik egy éven át kutatják a tengert Ausztrália körül, egy hete bukkantak az óriási korallzátonyra, amelyet egy interneten élőben közvetített merülésen tekintettek meg közelről is vasárnap.

A korallzátony 1,5 kilométer széles a talapzatánál, csúcsa pedig 40 méterrel a tengerszint alatt végződik. A térségben legutóbb 120 éve fedeztek fel és mértek le hét önmagában álló korallzátonyt.

A váratlan felfedezés megerősíti, hogy óceánjainkban továbbra is találunk ismeretlen képződményeket és új fajokat, és a modern technológiáknak köszönhetően most minden korábbinál jobb lehetőségeink vannak a felfedezésükre – mondta Wendy Schmidt, az intézet egyik alapítója.

A Great Barrier Reef a világ legnagyobb, 344 ezer négyzetkilométeres korallzátonyrendszere, valamivel nagyobb, mint Olaszország.

A címlapfotó illusztráció.