Abortuszpárti tüntetők bénították meg a közlekedést több lengyel városban

 

Több lengyel városban, köztük Varsóban hétfőn közlekedési csomópontokat torlaszoltak el, és megbénították a forgalmat a beteg magzatok művi vetélését tiltó alkotmánybírósági döntés miatt tüntető tömegek.

Tüntetők tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. október 26-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

A közúti blokádok országszerte 16 órakor kezdődtek, Varsóban több forgalmas kereszteződést, köröndöt zártak el a közösségi médiában szerveződő csoportok.


A gyalogos tüntetők mellett az abortuszpárti mozgalom jelképeivel ellátott személygépkocsik is részt vettek a forgalom megbénításában. A tiltakozók több helyen vörös festékkel öntötték le az úttestet.

A gyülekezők többségében fiatalok  a „Nők háborúja”, „Nők forradalma”, „A kormány nem magzat – eltávolítható”, „Az én testem – az én döntésem” feliratú transzparenseket tartottak, láthatóak voltak a melegjogi és az anarchista mozgalom jelképei is. Több helyszínen a tömeg vulgáris jelszavakat harsogott, kormányellenes kiáltások is felhangzottak.

A varsói tiltakozók egy része este az alkotmánybíróság székhelye elé, majd a kormányzó Jog és Igazságosság székhelye elé vonult. A fővárosban délután két tiltakozó nőt autó ütött el, majd elhajtott. Az egyik nőt könnyű sérüléssel kórházba vitték.

Az esti órákban konfliktus alakult ki az egyik belvárosi templomnál.

Itt a bejáratánál imádkozó, a radikális nemzeti körök híveiből álló csoportot több forrás szerint a rendőrségi kordon másik oldaláról a baloldali  tüntetők  üvegekkel, petárdákkal dobálták meg, többen megsérültek.

A rendőrség - amelynek soraiban szintén akadt sérült – könnygázt vetett be.

A PAP hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a környéken a tiltakozók megrongálták a nemzetiek autóját, bántalmazták ennek utasait. Az onet.pl liberális irányultságú hírportál szerint a kocsi korábban a tüntetők közé hajtott.

Máshol a belvárosban a tüntetők rendőrautónak állták útját hosszabb ideig, és lefújták festékkel.

A koronavírus-járvány miatt szombattól érvényes gyülekezési tilalom ellenére a rendőrség nem avatkozott be, csak egyes tiltakozókat igazoltattak. Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes egy tévéinterjúban kifogásolta a járvány alatt szükséges távolságtartás hiányát a tömegben. Ennek kapcsán biológiai bombáról beszélt, figyelmeztetve: a tüntetőktől megfertőződhetnek idősebb családtagjaik.

Előző nap a tiltakozók több helyen megzavarták a vasárnapi ünnepi szentmiséket, számos templom falát az „Abortusz OK” jelszóval firkálták össze, sértő kiáltásokat intéztek hívek, papok felé. Poznanban megrongálták Szent II. János Pál pápa emlékművét.

A történtekre reagálva Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, főügyész közölte: tekintettel a hívek iránti példa nélküli agresszív magatartások eszkalálódására, a vallási kultuszhelyek megbecstelenítésére, ügyészi felügyeletet rendelt el a vonatkozó bűntetőjogi eljárások felett.

A jogi közlönyben egyelőre nem közzétett csütörtöki döntésében az alkotmánybíróság megerősítette 1997-es ítéletét, amely szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik.

Ennek alapján a bírák alkotmányellenesnek találták az 1993-as magzatvédő törvényben foglalt abortusztilalom alóli egyik kivételt, amely a terhesség bármelyik szakaszában alkalmazható volt, amennyiben az orvosi vizsgálatok a magzat súlyos betegségét, sérülését feltételezték. E kivétel alapján

a leggyakrabban a Down-szindrómás magzatok anyján végeztek terhességmegszakítást.

A két további – a nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivétel – továbbra is érvényben marad.

Az alkotmánybíróság azt is kimondta: a megfogant életnek nem pusztán biológiai létét, hanem a születés utáni méltó életkörülményeit is biztosítani kell. A családügyi miniszter kedden a szejmben ismerteti a fogyatékkal élő gyermekek gondozását támogató program bővítését.