A német kormány elítéli Erdogan Macron elmeállapotáról tett kijelentését

 

A német szövetségi kormány elfogadhatatlannak tartja Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentését Emmanuel Macron francia államfő elmeállapotáról – közölték hétfőn Berlinben. Bírálta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök is Erdogan török elnök kijelentéset.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján kiemelte, hogy a török államfő„ becsmérlő és teljességgel elfogadhatatlan kijelentést tett” a francia elnökről.

A német kormány visszautasítja a török államfő azon állítását, hogy az iszlám vallást gyalázó módon tettek rendőrségi intézkedéseket a napokban egy berlini mecsetben.


A német rendőri szervek a török államfő kijelentésével ellentétben a vallás szabadságát is garantáló német jogrend előírásainak megfelelően végzik tevékenységüket – hangsúlyozta Steffen Seibert.

Heiko Maas német külügyminiszter is elítélte a török elnök Emmanuel Macronról szóló kijelentését. Recep Tayyip Erdogan megszólalása újabb mélypont, amelyet látva nagyon is érthető, hogy a francia kormány hazarendelte ankarai nagykövetét.

A német diplomácia vezetője aláhúzta, hogy Németország továbbra is szolidaritást vállal Franciaországgal a szélsőséges iszlamizmus ellen folytatott küzdelemben.

Recep Tayyip Erdogan egy szombati beszédében a szélsőséges iszlamistákkal szembeni franciaországi fellépés erősítéséről szóló tervekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Emmanuel Macronnak fogalma sincs a vallásszabadságról, és sürgetően szükséges lenne, hogy „ellenőriztesse elmeállapotát”.

Az olasz kormányfő bírálta a török elnök Macron ellen intézett szavait

Az Erdogan elnök által Macronnak intézett megjegyzések elfogadhatatlanok. A személyes kirohanások nem járulnak hozzá ahhoz a pozitív viszonyhoz, amelyet az Európai Unió akar fenntartani Törökországgal, hanem ellenkezőleg, meghiúsítják a megoldásokat. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk Emmanuel Macron elnökkel”– írta Conte francia nyelven a közösségi oldalakon.

Erdogan mentális terápiát javasolt Macronnak azok miatt az intézkedések miatt, amelyeket a francia államfő hozott az iszlám fundamentalizmussal szemben Franciaországban azután, hogy nemrég lefejeztek egy tanárt, aki Mohamed-karikatúrákat mutatott be egy órán. A török elnök kijelentései után Franciaország hazarendelte ankarai nagykövetét.

Contén kívül szintén szolidaritását fejezték ki Macronnal Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Mark Rutte holland miniszterelnök, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár is, akik szintén elfogadhatatlannak minősítették Erdogan szavait.

Elítélem Erdogan elnök sértő megjegyzéseit Macron elnökkel szemben” – írta Kurz hétfőn a Twitteren. Az osztrák kancellár szerint Erdogan szavai ismét rámutatnak arra, hogy Törökország távolodik az EU-tól, és közös értékeinktől.