×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kosárlabda méretű lódarázsfészket számoltak fel Washington államban

 

Védőfelszerelésbe öltözött szakemberek sikeresen kiszippantották egy fából az Egyesült Államok Washington államában szombaton az első ázsiai óriáslódarázs- vagy gyilkos lódarázsfészket, amelyet sikerült felderíteni, amióta a rovarokat behurcolták az országba.

A 5-6 centiméteresre is megnövő lódarazsak után heteken át kutattak a helyi mezőgazdasági minisztérium szakemberei. Az Ázsiából behurcolt darazsak elsősorban a méhekre veszélyesek, mert néhány darázs pár óra alatt képes elpusztítani egy teljes méhkolóniát. Az emberek sincsenek tőlük biztonságban, mert félcentisnél is nagyobb fullánkjukkal többször is képesek csípni, és nagy mennyiségű, erős mérget fecskendeznek áldozataik testébe.

Emellett a gyilkos darázs mérget is tud köpni áldozata szemébe, ami maró fájdalmat okoz. Nevük ellenére ezek a darazsak csak néhány embert ölnek meg évente Ázsiában, ahol őshonosak, miközben a hagyományos darazsak és méhek sokkal halálosabbak, évente mintegy hatvan ember halálát okozzák az Egyesült Államokban.

A szakembereknek úgy sikerült a lódarazsak fészkének nyomára bukkanniuk, hogy élő lódarazsakra fogselyemmel rádióadót erősítettek, és az egyik elvezette őket a fészekhez, amely nagyjából akkora volt, mint egy kosárlabda, és 100-200 darázs lehetett benne.

A hatóságok elmondták, hogy a fát, amelyben a fészek volt, kivágják és átvizsgálják, hogy biztosan teljesen elpusztítsanak minden rovart, és megállapítsák, hogy távoztak-e a fészekből korábban királynők, amelyek újabb és újabb fészkeket alapíthattak. Az ázsiai óriáslódarazsakat tavaly decemberben észlelték először az Egyesült Államok Washington államában található Blaine-ben.