×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Már hétvégi rekord is megdőlt a cseheknél

 

Csehországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Roman Prymula egészségügyi miniszter is.

„Hozzá kell szoknunk, hogy ez a vírus itt marad velünk. A szükségállapotot meg kell hosszabbítani, a járvány még nem szűnt meg” – mondta Babis a Rádio Z kereskedelmi csatornán elhangzott beszélgetésben. Babis szerint hasznos lenne, ha a következő hetekben minél többen tudnának otthonról dolgozni és nem kellene bejárniuk a munkahelyükre.

A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely egyelőre november 3-ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról azonban a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie.

A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen.

A kormányfő felszólította a lakosságot, hogy viselkedjen felelősen, tartsa be az óvintézkedéseket, mert csak így lehet leküzdeni a járványt.

„Mindenkit szépen kérek, vegye a dolgokat komolyan, mert a kórházi ápolásra szorulók növekvő számát nem mi találtuk ki” – jelentette ki Babis.
Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, s több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot.

A járványban eddig elhunytak száma 2077-re emelkedett. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.