×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Összecsapások Chilében: változik a Pinochet-éra alkotmánya?

 

Újabb tiltakozások voltak pénteken Chile fővárosában, és a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel Santiago de Chilében két nappal az alkotmány megváltoztatásáról tartandó népszavazás előtt.

A rendőrség már reggel nagy erőkkel vonult fel azon a téren, ahol több mint egy éve rendszeresek a megmozdulások. A rendfenntartók könnygázt és vízágyút is bevetettek a tiltakozók ellen.

Vasárnap a chileiek arról dönthetnek, hogy megváltoztassák-e az ország alaptörvényét, amelyet eredeti formájában még Augusto Pinochet diktatúrája idején vezettek be, és amely sokak szerint a társadalmi igazságosság gátja az országban.

A kormánykoalíció és az ellenzéki pártok egy évvel ezelőtt állapodtak meg arról, egy hónapig tartó véres zavargásokat követően, hogy népszavazást tartanak az alkotmány módosításáról.

„El kell menni szavazni vasárnap, de addig is fenn kell tartani a nyomást a kormányon” – mondta egy tiltakozó az AFP francia hírügynökségnek. „Mindig lesz erőszak, ez elkerülhetetlen. Erőszak nélkül nincs nyomásgyakorlás” – tette hozzá.

Előző vasárnap 25 ezer ember gyűlt össze Chile fővárosában, hogy a társadalmi változásért indított mozgalom megalakulásának első évfordulójára emlékezzenek. A tiltakozások ugyan márciusban a koronavírus-járvány miatt megszakadtak, de augusztusban újrakezdődtek. Tavaly november óta immár több mint 30 ember halt meg a tüntetéseken és több ezren megsebesültek.