×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Két kis párt mentette meg Trudeau kormányát a bizalmi szavazáson

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök parlamenti kisebbségben lévő liberális kormánya túlélt szerdán egy bizalmi szavazást két kis ellenzéki párt támogatásával, így számára egyelőre elhárult a veszély az elől, hogy előrehozott választást kelljen rendezni az észak-amerikai országban is egyre súlyosbodó koronavírus-járvány idején.

A kormány legjelentősebb ellenzéki ereje, a konzervatívok szerettek volna felállíttatni egy széles hatalmi jogkörrel rendelkező korrupcióellenes parlamenti bizottságot annak kivizsgálására, hogy a kormány tisztességtelenül adott-e állami megbízásokat a hozzá közel álló szervezeteknek. A miniszterelnök ezt bizalmi kérdésnek tekintette, és maga kért bizalmi szavazást kormánya ellen, kockáztatva az előrehozott választásokat.

Trudeau az egy évvel ezelőtti választások után csak kisebbségi kormányt tudott alakítani, és mindvégig szüksége volt ellenzéki voksokra a szavazásoknál. Ezúttal a baloldali Új Demokraták és a Zöldek képviselői nagy arányban támogatták a kormányt, abból a megfontolásból, hogy a parlamentnek működnie kell a súlyos járványhelyzetben.

A képviselők 180:146 arányban bizalmat szavaztak neki. Mindazonáltal az Új Demokraták is bírálták előtte Trudeau-t a korrupciógyanús ügyek miatt.

A kormányzó liberálisok népszerűsége jelenleg 35 százalékon áll, a konzervatívoké pedig 31 százalékon, és a járvány kezdete óta a közvéleménynek végig több mint a fele volt elégedett a járványkezeléssel. Az EKOS közvélemény-kutató cég felmérése szerint a kanadaiak 70 százaléka nem szeretne előrehozott választást, amíg a járvány tart.

Frank Graves, az EKOS elnöke szerint ha most rendeznének választásokat, akkor ismét a liberálisok győznének, de megint csak kisebbségi kormányt tudnának alakítani.

Robert Bothwell, a Torontói Egyetem egyik professzora szerint elképzelhető, hogy tavasszal lesznek előrehozott választások, bár ez a járvány alakulásától is függ. Úgy gondolja, hogy Trudeau-t csak az ellenék gyengesége tartja kormányon.