×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A fehérorosz ellenzék kapta az idei Szaharov-díjat

 

A fehéroroszországi demokratikus ellenzék kapta az Európai Parlamentnek (EP) a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélhető Szaharov-díját – jelentette be az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön.

David Sassoli az EP brüsszeli plenáris ülésén gratulált a díjat elnyerő fehérorosz ellenzék képviselőinek bátorságukért, kitartásukért és elhatározottságukért.

Szavai szerint a fehérorosz ellenzék egy önmagánál sokkal erősebb ellenféllel szállt szembe és tart ki ellene. Azonban olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság - mondta. Sassoli azt üzente a díjazottaknak, tartsanak ki, ne adják fel a küzdelmet.
„Mi mellettetek vagyunk” – tette hozzá.
A fehérorosz demokratikus ellenzéket a Koordinációs Tanács képviseli, amelyet Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető mellett több más politikai és civil szereplő hozott létre.
Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson.
A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták. A nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A tiltakozó megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.
A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült és nemrég országos sztrájkkal fenyegetett, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását, és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait.
Az EP-díj idei döntései között volt Nadzsíb Músza Mikael, Moszul érseke, aki amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014 augusztusában elfoglalta Moszult, a keresztények Kurdisztánba menekítéséről gondoskodott.
Valamint a Guapinol nevű, környezetvédelmi aktivistákból álló hondurasi csoport, amelynek tagjait azért börtönözték be, mert békés tiltakozó tüntetést szerveztek egy folyókat szennyező bányavállalat ellen. A csoport egyik tagját a múlt héten meggyilkolták.
A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.
A Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus, Andrej Szaharov nevét viselő díjra az uniós parlament frakciói vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díjhoz 50 ezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.

 A Szaharov-díj átadási ceremóniáját december 16-án tartják.