×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bővítésbiztossá tennék a legfelsőbb bíróságot a republikánusok

 

A republikánusok alkotmánymódosítással korlátoznák a kilenctagú testület létszámának későbbi felemelését.

A Washington Post számolt be arról, hogy információik szerint Ted Cruz texasi republikánus szenátor, az igazságügyi bizottság tagja fél tucat másik párttársával együtt olyan javaslatot készített, amely megakadályozná, hogy a jelenleg kilenctagú legfelsőbb bíróság létszámát fel lehessen emelni.

Donald Trump elnök főbírójelöltje, Amy Coney Barrett várhatóan megkapja a jóváhagyást a szenátustól még a választások előtt, így 6:3-as republikánus többség jöhet létre a legfelsőbb bíróságon. A főbírójelölt jóváhagyásának folyamatát mind a bizottságban, mind a sajtóban élesen támadó demokraták álláspontja szerint azonban a legfelsőbb bíróságot csonkán kellett volna hagyni, és az új elnökre kellett volna bízni az új főbíró kiválasztását.

Abban az esetben, ha Joe Biden nyerné a választásokat, minden bizonnyal megkísérelné az erőviszonyok átalakítását, ennek pedig egyetlen módja a legfelsőbb bíróság kibővítése lenne további főbírákkal. Ehhez azonban egy 1869-ben elfogadott bírósági törvényt kellene módosítaniuk.

A lap szerint Ted Cruzék javaslata két elemből áll: egy alkotmánymódosításból, amely a kongresszus kétharmados támogatásához kötné a legfelsőbb bíróság létszámának bármilyen mértékű emelését, amit ráadásul az államok négyötödének kellene jóváhagynia. A javaslat másik eleme szerint pedig a szenátusnak kellene kétharmados többséggel elfogadnia azt, hogy egyáltalán tárgyalni lehessen a legfelsőbb bíróság esetleges bővítéséről – tudta meg a Washington Post.

Ted Cruz republikánus szenátor a szenátus igazságügyi bizottságában Amy Coney Barrett főbírójelölt meghallgatásán 2020. október 15-én (Fotó: EPA/Greg Nash)

Félreértés ne essék: ha a demokraták nyerik a választást, véget vetnek az obstrukciónak és kibővítik a legfelsőbb bíróságot a bírák számának megemelésével, hogy átvihessék radikális politikai programjukat, generációkra elbarikádozva a hatalmukat és lerombolva a demokratikus rendszerünk alapjait

– fogalmazott Cruz a javaslatot bemutatva. „Még a választás napja előtt cselekednünk kell, hogy megóvjuk a legfelsőbb bíróságot és alkotmányos szabadságjogainkat, amelyek most egy hajszálon függnek.

Az elmúlt néhány években a demokraták nem csináltak abból titkot, hogy arra vágynak, hogy egy radikális, szocialista politikát kényszerítsenek az amerikai emberekre” – mutatott rá Thom Tillis szenátor a javaslat kapcsán.

Nem voltak képesek bevezetni a demokratikus rendszeren keresztül a munkahelygyilkos terveiket, most úgy döntöttek, hogy egyszerűen az amerikaikra kényszerítik a legfelsőbb bíróságon keresztül.

A javaslatot várhatóan még a héten, Amy Coney Barrett főbírójelölt igazságügyi bizottsági elfogadását követően napirendre tűzik a szenátus szakbizottságában. Jelenleg a republikánusok rendelkeznek a százfős szenátusban többséggel ötvenhárom szenátori hellyel, de november 3-án harmincöt szenátusi helyről is szavaznak a választók, így megvan az esély arra, hogy elveszítik a többséget.