×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A baloldali jelölt győzelmét várják Bolíviában

 

A bolíviai elnökválasztáson a baloldal jelöltje, Luis Arce első fordulós győzelmet aratott a nem hivatalos exit poll-adatok szerint – derült ki egy hétfői médiajelentésből.

Az Unitel tévéadó a Ciesmori közvélemény-kutató adatait közölte, amelyek szerint Arce az érvényes szavazatok 52,4 százalékát szerezte meg, amivel több mint 20 százalékos előnyt szerzett legjelentősebb ellenfelével, a centrista Carlos Mesával szemben, aki a voksok 31,5 százalékát tudhatja magáénak.

A szavazatok hivatalos összesítése egyelőre még a voksok 5 százalékánál tart. A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló exit poll-felmérés adatait is csak órákkal a szavazóhelyiségek bezárta után jelentették meg, szándékosan késleltetve.

A vonatkozó törvény szerint az elnökválasztás valamely jelöltjének a szavazatok legalább 40 százalékára és 10 százalékos előnyre kell szert tennie ahhoz, hogy már az első fordulóban győztesnek nyilvánítsák.

Evo Morales megbuktatott és külföldre kényszerített volt szocialista elnök, akinek Luis Arce a jelöltje, száműzetésének helyszínén, az argentin fővárosban, Buenos Airesben azt mondta, hogy minden adat a szocialisták győzelmére utal.
Az 57 éves Acre, aki Morales idején gazdasági miniszter volt, a bolíviai fővárosban, La Pazban magabiztosan nyilatkozott várható győzelméről, bár nem beszélt kifejezetten arról, hogy ez már megtörtént volna.

Kijelentette: „Dolgozni fogunk, gyűlölet nélkül folytatjuk a változtatásokat (politikánkban), tanultunk korábbi hibáikból”.

A koronavírus-járvány közepette megtartott vasárnapi elnökválasztást a demokrácia egyfajta próbájának tekintik a dél-amerikai országban azután, hogy a tavalyi elnökválasztás eredményét választási csalásokra hivatkozva megsemmisítették.

A történtek miatt véres zavargások törtek ki, aminek következtében Moralesnek 14 év után távoznia kellett a hatalomból.
Az ország irányítását Jeanine Anez ideiglenes államfő vette át, aki már hétfőn gratulált az elnökválasztás győztesének.

A Reuters hírügynökség jelentésében azt írta, hogy amennyiben a hivatalos eredmények igazolják az exit poll-adatokat, az kétségtelenül visszafogja a konzervatívok törekvéseit, egyben megerősíti Morales, a szocialista őslakos politikus imázsát, amely még mindig árnyékot vet országára, annak ellenére, hogy tavaly óta Argentínában él száműzetésben.