×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Kollégánk vére kezünkön szárad”: a francia tanárok 40–50 százaléka gyakorol öncenzúrát

 

Mindannyian gyávák vagyunk, kollégánk vére kezünkön szárad – fakadt ki Facebook-bejegyzésében a pénteken lefejezett tanár egy volt kolléganője. A Franciaországban oktató tanárok országos átlagban 40 százalékban az oktatási szempontból kiemelt zónákban, tehát a bevándorlók által sűrűn lakott negyedekben 50 százalékban cenzúrázza saját magát, hogy elkerülje a „baleseteket” – ez derül ki a francia közvélemény-kutató intézet, az Ifop felméréséből, melyet a Les Valeurs Actuelles című francia konzervatív lap ismertetett.

„Kollégánk már korábban jelezte az őt ért fenyegetéseket. Mi több, a tanári szakszervezet, az SNEF/FSU is értesült a történtekről, ám passzív maradt” – írta Facebook-bejegyzésében a pénteken brutális módon meggyilkolt és lefejezett középiskolai tanár munkatársa.

Saliah Bensafi úgy fogalmaz: „Mindannyian gyávák vagyunk, kezünkön szárad az ő lefejezésének vére. Szégyellem magam. Senki nem akar már külvárosokban tanítani.”

Min írja: lassan már csak olyanok tesznek eleget az „érettségizett szintűeket” kereső munkaerő-toborzásnak, mint ő maga, aki szintén migrációs eredetű. (A poszt szerzője tehát valószínűleg adminisztratív munkakörben dolgozik – a szerk.)

Bensafi kijeleneti: kollégái nemcsak, hogy támogatták a panaszra érkező szülőket, hanem – ahogy nőttön-nőtt a harag tanártársukkal szemben – egyre több személyes adatát adták ki, így lakcímét és azt is, mikor szokott elmenni otthonról.

Balesetmentes oktatás?

Elkerülni a baleseteket – ezzel a finom megfogalmazással indokolja a Franciaországban oktató tanárok jelentős része, hogy miért cenzúrázza önmagát – közli a Valeurs Actuelles című francia konzervatív lap. Hogy ezek a „balesetek” milyen természetűek lehetnek, azt plasztikusan ábrázolja a pénteki eset, ahol a tanár fejének levágásával fejezte ki az egyik, valószínűleg csecsen diák, hogy nem ért egyet az órán elhangzottakkal.

Miközben a francia állam szervezetének meghatározó eleme, alkotmányának sarokkövei között is kiemelt helyet elfoglalva, az úgynevezett laicitás („A francia állam laikus és oszthatatlan” – áll a francia alaptörvényben),

s miközben Franciaország közoktatásában is létezik a tantervnek megfelelő, kötelezően oktatandó „közös program”, a tanárok között egyre növekvő mértékben jellemző az öncenzúra.

Az Ifop francia közvélemény-kutató intézet felmérését, miszerint országosan 40 százalékban cenzúrázzák önmagukat a francia tanárok, s hogy ez az arány 50 százalék a bevándorlók által sűrűn lakott, pedagógiai berkekben oktatási szempontból kiemelt zónának (ZEP) nevezett lakónegyedekben és településeken, az Europe1 rádió ismertette.

A rádiócsatorna adásában, melyet még a merénylet előtt rögzítettek, Jean-Pierre Obin, a nemzeti oktatás programjának régebbi tanfelügyelője és a Hogyan hagyták az iszlamizmust elterjedni az iskolákban? című könyv szerzője elemezte a kialakult helyzetet.

Kijelentette:

a ZEP-zónákban 50 százalék fölött is lehet az öncenzúrára kényszerülők száma.

A szakember hiányolta a politikai erők, az országos oktatási szervek és a pedagógusszervezetek határozottabb kiállását. Szerinte az érintett zónákban élő szülők is felelősek, mert nem lépnek fel elég határozottan az új nemzedékek „gettósodása” ellen.