×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Senki ne tervezzen külföldi utazást a síszezonban!

 

Nehéz őszre és még nehezebb télre számít a járvány miatt Orbán Viktor. A brüsszeli uniós csúcsról üzent egy internetes videóban a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügy európai összevetésben is jól állja a sarat. Elhangzott az a mondat Orbán Viktortól, amire sajnos már készült egy ideje az a félmillió magyar, aki síelni jár: azt kérte a kormányfő, hogy senki ne tervezzen külföldi utazást a síszezonban! – hangzott el az M1 Híradójában.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A magyar egészségügy európai összevetésben egyelőre jól állja a sarat” – így összegezte Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki koronavírus-járványról szóló tárgyalást a közösségi oldalára péntek délelőtt feltöltött videóban.

Bízunk az orvosainkban, az ápolóinkban, a járványügyi szakembereinkben, és bízunk a határvédelmet biztosító rendőreinkben is. Miután a járvány felszálló ágban marad a következő hónapokban is, ezért nehéz ősz és talán még nehezebb tél elé nézünk

– mondta a miniszterelnök.

Közeleg a síszezon, mindenki tervezi a téli szabadságát” – folytatta Orbán Viktor, hangsúlyozva: a csütörtöki tárgyaláson megismerve az európai helyzetet, azt javasolja, ne tervezzen senki a síszezonban külföldi utazásokat.

(Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard)

Egész Európában romlik a járványhelyzet, minden tagországban több és több új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba – emelte ki Sebastian Kurz az egyeztetésről távozóban. Az osztrák kancellár arra figyelmeztetett, hogy noha több tagországban még jelentős számban vannak szabad kórházi ágyak, sokan alábecsülik, hogy mit jelent a járvány gyors ütemű terjedése.

Mindannyian el akarjuk kerülni az újabb lezárásokat, de ha a vírust nem sikerül megfékezni, további korlátozásokra lesz szükség. Ez viszont munkahelyek elvesztéséhez vezet

– mutatott rá Sebastian Kurz.


A tagállami vezetők zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben az együttműködés fontosságát hangsúlyozták, különös figyelemmel az egyes országok karanténkötelezettségre vonatkozó előírásaira, az uniós határokon belüli mozgás nyomon követésére, a tesztelési stratégiákra, a vizsgálati módszerek közös értékelésére, a tesztek kölcsönös elismerésére és a beutazások ideiglenes korlátozására.

Az Európai Bizottság tájékoztatta a tagállami vezetőket, hogy tárgyal a beszállítókkal az oltóanyagról, az uniós testület már három szerződést is kötött.

Az Európai Bizottság és az uniós intézmények végre azzal foglalkoznak, ami a feladata lenne, a tagállamok együttműködésének az összehangolásával

– nyilatkozta az M1-nek Szabó Dávid József, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

A csúcs után az Európai Tanács elnöke, Charles Michel azt mondta: a járvány leküzdéséhez a lehető legmagasabb szintű együttműködésre van szükség az Európai Unió tagországai között.

Kiemelte: egyetlen tagországnak sem szabad alábecsülnie a járvány hosszú távú hatásait, ezért meg kell fontolni, hogy egymással összehangolva újra részleges lezárásokról döntsenek.

A címlapfotó illusztráció.