Kijárási tilalom Franciaországban: döbbenet és magyarázkodás

 

Kapkodás, letargia vagy éppen belenyugvás – a legkülönfélébb reakciók jellemezték mind az érintett lakosságot, mind a gazdasági és a politikai szférát pénteken Franciaországban, néhány órával azelőtt, hogy megkezdődött volna az első, esti kijárási tilalommal nehezített nap számos nagyvárosban. Az ellenzék részéről heves támadás érte a köztársasági elnököt szakszerűtlen intézkedései miatt.

Derült égből villámcsapásként érte a franciákat Emmanuel Macron szerdai bejelentése, miszerint szombatól kilenc nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) kijárási tilalom lép életbe 21.00 és reggel 06.00 között. Az intézkedés hazánk lakosságának kétszeresénél is több, 20 millió embert érint.

A vonatkozó rendelkezések finomhangolására igen kevés idő maradt. Több vezető politikus is próbálkozott az embereket érintő, fontosabb kérdések magyarázatával. Igazolásként szolgálnak azok a vonat- vagy repülőjegyek, melyek 21.00 óra utáni beérkezést támasztják alá a kijárási tilalom alá vett városokban. Hasonló célt szolgálnak a munkából való hazatérést biztosító jegyek is, melyeket a munkaadó igazolásával lehet igénybe venni – fogalmazott Jean-Baptiste Djebbari közlekedési miniszter a Le Monde hasábjain.


A veszélyes elnök

Jean Castex miniszterelnök határozottan kijelentette, hogy a színházi előadások és a mozik filmjei sem tarthatnak tovább a kijárási tilalomnál. Bruno Le Maire gazdasági miniszter a BFM-TV-ben kijelentette, hogy kérni fogja az Európai Bizottságtól a PGE, az államilag garantált kölcsön további folyósításának engedélyezését. A francia állam 2021. december 31-ig kötelezte a bakokat a kedvező hitel folyósítására, melynek fedezetére 120 milliárd eurót bocsát rendelkezésre. A politkus nem látta kizártnak a GDP 10 százalékos zuhanását a koronavírus hatásai miatt.

A hebehurgyának ható, előkészítetlen intézkedés sokakban váltott ki értetlenséget. Szomorú vagyok országom miatt, hogy egy ennyire hozzá nem értő és veszélyes köztársasági elnöke van – jelentette ki a bvoltaire.fr című francia lapnak adott nyilatkozatában Nicolas Dupont-Aignan. A Debout la France nevű jobboldali párt elnöke egyetértett azzal, hogy intézkedéseket kell hozni – ám ezek hatékony lépések kéne, hogy legyenek, fogalmazott.

Meg kéne duplázni a korszerű eszközökkel és újraélesztő készülékekkel felszerelt álló kórházi ágyak számát, hogy beérjük Németországot, és a határainkon kötelező tesztnek kellene alávetni mindenkit, aki a mi földünkre érkezik, hogy meggátoljuk a vírus behurcolását: ezek az igazi kérdések! – vélte az ellenzéki vezető.