×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szenátus előtt felelhet a Twitter és a Facebook a választás befolyásolásáért

 

A New York Post a demokrata elnökjelölt Joe Biden és fia gyanús ukrán és kínai ügyeiről közölt cikkeit tiltotta le a két közösségi médiaplatform. A szenátus igazságügyi bizottsága jövő hét pénteken hallgatná meg az ügyben a Twitter részéről Jack Dorsey-t, a Facebook részéről pedig Mark Zuckerberget.

Csütörtökön, Amy Coney Barrett főbírójelölt meghallgatásának egyik szünetében tartott sajtótájékoztatót a bizottság republikánus elnöke, Lindsey Graham, Ted Cruz texasi szenátor és Josh Hawley, Missouri szenátora. Elmondták: a bizottság keddi ülésén a republikánus többség kezdeményezni fogja, hogy a bizottság beidézze október 23-ra a Twitter és a Facebook vezetőjét, hogy számot adjanak arról, miért tiltották le a New York Post cikkeit.

Az első cikk olyan e-maileket közölt, amelyek szerint Joe Bidennel az ukrán Burisma energetikai cég vezetői jóval azelőtt kapcsolatba léptek, mint amit maga a politikus bevallott. A cég vezetői az akkor még alelnök Biden fián, a Burisma igazgatótanácsában ülő Hunter Bidenen keresztül próbálták elérni, hogy rúgassa ki azt az ukrán főügyészt, aki vizsgálatot indított a Burisma ellen. Csütörtök reggel a New York Post újabb cikket jelentetett meg, amelyben Hunter Biden és egy kínai energetikai cég közötti, gyanús korrupciós ügylet megvalósulására utaltak. Az érintett cikkeket egyik közösségi médiaplatform sem engedte megosztani a felületén szerdán, illetve csütörtökön.

Ted Cruz úgy fogalmazott:

nem volt még arra precedens az ország történetében, hogy egy nagy techcég aktívan befolyásolni próbálta volna a választásokat.

A szenátor hozzátette: sosem volt ezelőtt példa arra, hogy egy vezető lapot aktívan cenzúráztak volna olyan cikkek miatt, amelyekben valamelyik elnökjelölttel szembeni komoly korrupciós vádakat fogalmaztak meg. Véleménye szerint ez beavatkozás a választás folyamatába.

Ted Cruz elmondta: kedden beidézik a pénteki napra Jack Dorsey-t és Mark Zuckerberget, hogy elmondják az igazságügyi bizottság előtt, miért éltek vissza a céges erejükkel, hogy elhallgattassák a sajtót, és elfedjék a korrupciós vádakat. A szenátor hozzátette: nem feladatuk eldönteni, hogy a New York Post igazat állított-e a nyilvánosságra hozott sztorijában, erre Joe Bidennek kell felelnie.

A bizottság elnöke, Lindsey Graham elmondta: a 2016-os választások idején a Donald Trumppal szemben megfogalmazott orosz összejátszással kapcsolatos vádakat (az ún. Steele-dossziét) nem blokkolta senki sem a választások idején. Hozzátette:

ezek a közösségi médiaplatformok mögötti erők veszélyessé váltak, mivel megakadályozzák, hogy az emberek megoszthassák barátaikkal azokat az információkat, amikhez hozzájutnak a médián keresztül.

Josh Hawley a sajtótájékoztató végén elmondta: a terrorizmusellenes albizottság levelet írt Jack Dorsey-nak és Mark Zuckerbergnek, hogy adjanak választ arra, miért próbálják meg befolyásolni a választásokat.

Csütörtökön késő este a Twitter egyik jogi ügyekért felelős vezetője, Vijaya Gadde a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében jelezte: azonnali hatállyal változtatnak a Twitter tartalommoderálási elvein.