×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem akarnak hazamenni a szírek Törökországból

 

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésének középpontjában a 2020. szeptember 9-én megjelent Szíriaiak Barométer 2019 című tanulmány áll.

A tanulmány az egyik legátfogóbb Törökországban folytatott kutatás, amely egyszerre vizsgálja a török társadalom és az országban tartózkodó szíriai menekültek percepcióit. Az adatfelvétel a reprezentatív kutatáshoz 2019 április–májusában történt.

A Migrációkutató Intézet tanulmányában a 260 oldalas dokumentum legfontosabb megállapításait tekinti át és értékeli.

A szírek hosszú távra terveznek, a törökök elégedetlenek

A felmérésből két fő, egymással ellentétes folyamat rajzolódik ki: az egyik, hogy a török állampolgárok egyre elégedetlenebbek a szíriai menekültek törökországi jelenlétével; a másik pedig, hogy egyre több szíriai tervezi hosszú távon is, hogy Törökországban marad.

A szíriai válaszadók 51,8 százaléka semmilyen körülmények között nem tervezi, hogy visszatér Szíriába, 58,6 százaléka pedig soha nem fontolná meg, hogy egy harmadik országba költözzön.

A jövő fontos kérdése, hogy megőrizhető-e a társadalmi béke Törökországban a török lakosság körében növekvő ellenérzések mellett, illetve mennyien lesznek azok a szírek, akik készek útra kelni az Európai Unió felé, amennyiben sorsuk rosszabbra fordul.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.