Litvánia további hat diplomatát hívott vissza Fehéroroszországból

 

Litvánia további hat diplomatát hívott vissza Fehéroroszországból – közölte hétfőn Rasa Jakilaitiene litván külügyi szóvivő.

A tájékoztatás szerint a diplomatákat Minszkből, illetve Hrodnából vonták ki.

„A fehérorosz fél nem reagált a kompromisszumos javaslatainkra, és továbbra is a diplomáciai személyzet csökkentését követelte. Kénytelenek vagyunk visszahívni hat embert Minszkből és Hrodnából, hogy nyilvánítsák őket nemkívánatos személynek, ami megnehezítené a jövőbeli munkát” – hangsúlyozta a külügyi szóvivő.


Kiemelte, hogy a jelenlegi minszki vezetést terheli a felelősség a bilaterális kapcsolatok felgöngyölítésének következményeiért.

A múlt héten Litvánia konzultációra hazarendelte minszki nagykövetét és öt diplomatát.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint az augusztusi elnökválasztás nyomán kezdődött, a választás eredményét elutasító tüntetéseket külföldről irányítják, ezzel összefüggésben többször említette a litván és a lengyel kormány ebben játszott szerepét.

Anatolij Glaz fehérorosz külügyi szóvivő október 2-án közölte, hogy diplomáciai képviseleteik személyi állományának csökkentését javasolja Varsónak és Vilniusnak, „egyértelműen káros tevékenységük miatt”, Lengyelország esetében 50-ről 18, Litvánia esetében pedig 25-ről 14 főre.

Bejelentette azt is pénteken, hogy október 5-től konzultációra hazarendelik Fehéroroszország varsói és vilniusi nagykövetét. Mint mondta, ugyanezt javasolják Varsónak és Vilniusnak is.

Lengyelország és Litvánia menedéket nyújtott több fehérorosz ellenzékinek, akiket az ottani hatóságok toloncoltak ki az országból.

A Varsó és Vilnius iránti szolidaritásból egy sor uniós tagállam, illetve Nagy-Britannia is visszahívta nagykövetét Fehéroroszországból.

A címlapfotó illusztráció.