Gyerek halottjai is vannak az örmény tűzszüneti rakétatámadásnak – FOTÓK

 

Ismét örmény rakétatámadás érte az északnyugat-azerbajdzsáni Gandzsa városát, heten meghaltak, 33-an megsebesültek – közölte az azeri külügyminisztérium vasárnap Twitter-üzenetében.

A tárca szerint az örmény erők támadása az ország második legnagyobb városának egyik lakóövezetét érte, az áldozatok között gyerekek is vannak.

Az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah védelmi minisztériuma cáfolta az állítást, és azzal vádolta az azeri erőket, hogy támadást intéztek Sztepanakert, Hadrut, Martuni és más karabahi területek ellen,


megsértve a hét végén megkötött humanitárius tűzszünetet.

Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője Sztepanakertben tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, a helyzet reggelre nyugodtabbá vált, nem jelentettek harcokat, mindazonáltal hangsúlyozta, a helyzet bármikor súlyosabbra fordulhat.

Leszögezte azt is, hogy nem lehet szó fogolycseréről, amíg folytatódnak az összecsapások, és hozzátette: azeri támadás esetén az örmények fenntartják a jogot az önvédelemre. Azt is elmondta, hogy a feszültség súlyosbodása esetén kérni fogja Jerevánt, ismerje el a terület függetlenségét.

Baku korábban is azzal vádolta az örmény erőket, hogy támadást hajtottak végre a 335 ezres Gandzsa ellen. Noha a bejelentést Örményország cáfolta, Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban. Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat.

Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterei Lavrov közvetítésével állapodtak meg szombatra virradóra Moszkvában a humanitárius tűzszünetről. Elvileg helyi idő szerint

szombat délben lépett életbe a fegvernyugvás, de mindkét fél előtte és utána is arról számolt be, hogy a másik lakott területeket lő.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportja szombaton felszólította a feleket a tűzszünettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeik teljesítésére és a biztonsági garanciák betartására. Hozzátették, hogy aktív egyeztetés folyik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) képviselőivel a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicseréléséről.

Ferenc pápa egy vasárnapi üzenetében felhívást intézett a harcoló felekhez, hogy tartsák tiszteletben a szombaton bejelentett „törékeny” tűzszünetet.

Nagyra értékelem, hogy Örményország és Azerbajdzsán humanitárius okokból és a béke reményében megállapodott a tűzszünetben.Annak ellenére, hogy ez nagyon törékenynek látszik, arra bíztatom a feleket, hogy tartsák tiszteletben, és fájdalmamat fejezem ki az emberéletekben és a kultuszhelyekben esett károk miatt” – mondta az egyházfő a vasárnapi mise alkalmából.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Az Örményország támogatásával 1992-1994-ben vívott háborúban szakadt el a terület Azerbajdzsántól, harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Mind Azerbajdzsán, mind Örményország saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik. A harcok szeptember 27-én újultak ki ismét.

 

A címlapfotó illusztráció.