Orbán: A V4-ek sikerének kulcsa a közös növekedés

 

A visegrádi négyeknek meg kell próbálniuk együtt növekedni, erősödni, mert ha erre képesek, akkor lesz közép-európai szereplője a világgazdaságnak és a világpolitikának, valamint befolyásos szereplője az európai politikának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a lengyelországi R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján.

A kormányfő a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott cég rendezvényén felhívta a figyelmet arra, hogy a Németország és a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolat gyorsabban nő, mint a német–kínai.

Ez alátámasztja azt, hogy itt van a dinamika, itt van a jövő, itt van a növekedés, és ezt a pillanatot a V4-eknek meg kell ragadniuk – fogalmazott Orbán Viktor.


A miniszterelnök arra is kitért, hogy a politikában és a kultúrában jó a magyar–lengyel együttműködés, de

a gazdasági kapcsolatok rendkívül szegényesek, aminek szerinte alapvetően az az oka, hogy a két nemzet nem beszéli egymás nyelvét.

A magyarok nem tanulnak lengyelül, magyarul tanulni „elég reménytelen kísérlet, oroszul nem akarunk beszélni, az már volt, ők németül sem akarnak”, így marad az angol – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar és a lengyel üzleti élet elitjének előbb-utóbb angol nyelven kell felépítenie a politikaihoz hasonló szoros kapcsolatrendszert.

Örömét fejezte ki a miniszterelnök az R4S magyarországi megjelenése miatt. A személyes gazdasági kapcsolatokra nagy szükség van – folytatta –, mert

„a most zajló játszma tétje nagy”.

Ugyanis az orosz és a német világ közötti térséget vagy az itt élő népek szervezik meg közösen, vagy valaki más fogja, és jelentkező mindig van rá – mondta a kormányfő.

Arról is beszélt, hogy a „miből akarunk megélni” kérdésére a nyugat-európaiak azt felelik, hitelből, a közép-európaiak viszont azt, hogy munkából.

Ha a V4-ek ezt a választ meg tudják formulázni, akkor akármilyen válságok is ütik fel a fejüket az európai gazdaságban, a V4 sikeres lesz” – emelte ki.

A „hogyan akarunk élni” kérdésére is más a nyugat- és a közép-európai válasz – folytatta Orbán Viktor –, de a nyugatiak úgy érzik, most még olyan erőfölényben vannak, hogy megadhatják a választ erre a kérdésre a közép-európaiak helyett.

Értékelése szerint kétségkívül van egy intellektuális elnyomási kísérlet ma Európában,

amelyet a migráción, a sajtószabadság- és jogállamisági vitákon keresztül nyomon lehet követni.

És „ha mi nem fogunk össze, és nem mondjuk együtt, hogy mi úgy akarunk élni, ahogyan az következik a lengyel meg a magyar történelemből, ha nem mondjuk ki világosan, hogy meg akarjuk őrizni nemzeti alapon a kultúránkat, az ország etnikai összetételét (…), hogy a nemzetet és a családot tekintjük a jövő alapjának, akkor mások fogják megmondani, hogyan éljünk másképpen” – fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy van közös közép-európai válasz a miből és a hogyan éljünk kérdésére is, és ha megszervezik magukat, és ezt együtt képviselik, akkor képesek lesznek ezt megvalósítani, és

a térség marad a világgazdaság legdinamikusabban fejlődő régiója.

A miniszterelnök szavait azzal zárta: a magyaroknak azt tudomásul kell venniük, hogy ha Közép-Európa megszervezésében részt akarnak venni, akkor egy „lengyel zászlóshajó” körül kell elrendeződni, a lengyeleknek pedig vállalniuk kell az ebből fakadó felelősséget, mégpedig úgy, hogy az erejükből jusson egész Közép-Európának.