Ásóval támadt az antiszemita kazah Hamburgban

 

Egy kazah származású, de német állampolgárságú férfi követett el antiszemita támadást Hamburgban. Ásóval támadt egy zsidó diákra vasárnap délután egy zsinagóga előtt. A rendőrök szerint a támadó zsebében találtak egy cetlit, amin horogkereszt volt. Nemcsak Németországban, de Nyugat-Európa többi országában is elszaporodtak a zsidók elleni támadások az utóbbi években: ezek egy része szélsőjobboldali, más részük iszlamista körökhöz köthető – hangzott el az M1 Híradójában.

A támadás a hamburgi zsidóság egyik fontos jelképénél, a második világháború után elsőként felépült ortodox zsinagógánál történt vasárnap délután.

Egy katonai ruhát viselő férfi gyalogsági ásóval rontott rá egy 26 éves zsidó diákra, aki éppen be akart lépni a templomba. Az áldozat súlyos fejsérülést szenvedett, de így is sikerült kitérnie a többi ütés elől. Ezután a támadót a zsinagóga biztonsági szolgálata leteperte.


A hatóságok később azt közölték, hogy a gyanúsított 29 éves és német állampolgár, aki elfogásakor zavartan viselkedett.

Több német hírportál ugyanakkor rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a gyanúsított kazah származású.

A német külügyminiszter vasárnap esti Twitter-üzenetében már egyértelműen antiszemita támadásnak nevezte a történteket.

Ez nem elszigetelt incidens volt, hanem visszataszító antiszemita támadás, amely ellen mindannyiunknak ki kell állnunk” – írta Heiko Maas.

A rendőrség hétfői tájékoztatása szerint is a körülmények egyértelműen gyűlölet-bűncselekményre utalnak.

A bizonyítékok szerint a támadás szélsőjobboldali hátterű, antiszemita bűncselekmény volt. Az ügyészség emberölési kísérlet és súlyos testi sértés miatt folytat vizsgálatot

 – mondta a hamburgi rendőrség szóvivője.

Ezt a feltételezést erősíti az a tény is, hogy

a támadás csaknem pontosan a hallei zsinagógánál elkövetett vérengzés első évfordulóján történt.

Tavaly október 9-én Halléban egy fegyveres megpróbált behatolni a zsinagógába, ahol mintegy 80 hívő tartózkodott.

A támadó azonban nem tudott bejutni sem a zsinagóga, sem a mellette levő zsidó temető kapuján. Ezután az utcán tüzet nyitott egy nőre, majd egy közeli török büfében is meggyilkolt egy embert.

A 28 éves merénylő menekülés közben maga is megsérült, amikor a rendőrökkel tűzharcba keveredett. A férfit végül a várostól 30 kilométerre fogták el. A gyanúsított az interneten közzétett kiáltványa szerint korábbi terrortámadásokat akart utánozni.