×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megállapodást javasol Orbán Viktor a pénzügyi működőképességért

 

Kormányközi megállapodást javasol Orbán Viktor arra az esetre, ha a jogállamisági viták továbbra is akadályoznák a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működését. A miniszterelnök még azelőtt fogalmazta meg javaslatát, mielőtt elindult a ma kezdődő kétnapos brüsszeli uniós csúcsra. Orbán Viktor leszögezte: válság van, ezért minél gyorsabban elérhetővé kell tenni a pénzügyi alapot, és ezt nem lehet jogállamiságról szóló vitákkal lassítani – derült ki az M1 Híradójából.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: EPA)

Ma és holnap Brüsszelben védjük a magyarok érdekeit. Mert Magyarországnak működnie kell” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor, mielőtt elutazott volna az uniós csúcsra. A bejegyzéshez fényképeket csatoltak az utazásról.

Orbán Viktor miniszterelnök indulása előtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a találkozón – formálisan vagy informálisan – biztosan szó lesz arról a nyáron meghozott döntésről, amely szerint a szokásos hétéves költségvetésen túl egy nagyarányú pénzügyi alapot hoznak létre a bajba jutott gazdaságok, az európai országok megsegítésére.

Ennek a végrehajtásáról éles viták zajlanak, többen össze akarják ezt kötni jogállamisági kérdésekkel

– jelezte a kormányfő.

A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy most válság van Európában, most válságot kell kezelni, és ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal – közölte Orbán Viktor.

Ha a viták mégis megakadályoznák – folytatta a miniszterelnök –, hogy a mostani keretekben megindulhasson a Következő nemzedék nevű alap működése, akkor még mindig ott van az a lehetőség az európai államok előtt, hogy ezt a pénzügyi alapot kormányközi alapon hozzák létre, tehát az EU intézményein kívül, kormányközi megállapodással. Így az tehermentesíthető az unión belül folyó vitáktól, és gyorsan el lehet juttatni az összeget a rászoruló országoknak.

A magyar kormány azért ment bele az újjáépítési alaphoz szükséges közös hitelfelvételbe, mert segíteni szeretne a bajba került déli államokon

közölte Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, pont emiatt javasolta most a miniszterelnök, hogy kormányközi megállapodásokkal biztosítsák az újjáépítési alap működését.

Hogyha azok az államok, amelyeket a sajtó fukarnak nevezett el, és amelyek soha nem támogatták teljes szívvel a megállapodást, továbbra is úgy gondolják, hogy a jogállamiságra hivatkozással az egész alap működése megakadályozható, akkor keressünk más megoldást, akkor helyezze a többi tagállam kormányközi alapra ezt a megállapodást

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Július végén kilencvenórányi tárgyalás után született megállapodás a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetést, és a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását célzó pénzügyi csomagról.

A nyáron elfogadott megállapodás értelmében 2021 és 2027 közötti EU-s költségvetés keretösszege 1074 milliárd euró maradt. A 750 milliárd eurós helyreállítási alap szerkezete átalakult, a korábbi 500 milliárd euró helyett 390 milliárd eurót kaphatnak vissza nem térítendő támogatásként az uniós országok, és 250 milliárd euróról 360 milliárd euróra nő a kedvezményes hitelek nagysága.

A címlapfotó illusztráció.