×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Némító gombot használnának az elnökjelölti vitában a demokraták

 

A vita formátuma változhat, a demokraták a technikát hívnák segítségül Donald Trump megállításában.

Az elnöki viták szervezéséért felelős, független bizottság a vitaformátum megváltoztatásán dolgozik a kedd esti első Trump–Biden-vita után. A bizottság közleményében azt írta: az első vita világossá tette, hogy a hátralévő viták formátumának módosítására van szükség ahhoz, hogy a témákról sokkal rendezettebb beszélgetést lehessen folytatni.

A módosítások iránya egyelőre nem világos, de a bizottság napokon belül ígért tájékoztatást az ügyben. Annyi biztos, hogy a közbevágások számának csökkentése lesz az egyik fő irány. Bár a bizottság szerint a moderátor Chris Wallace nagyszerű munkát végzett, minden oldalról kapott bírálatot a Fox News műsorvezetője. A Trump-kampány szerint a moderátor az elnököt hetvenhatszor szakította félbe, míg Bident csak tizenötször a másfél órás vita alatt.

A szenátus demokrata kisebbségi vezetője, Chuck Schumer egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, mit változtatna a vitán, azt mondta: némító gombot adna a mindenkori moderátor kezébe, mivel Trump annyiszor szakította félbe a vitapartnerét.

A moderátor Chris Wallace szerdán úgy nyilatkozott a The New York Timesnak: álmodni sem merte volna, hogy ennyire kisiklik a vita. Saját bevallása szerint eleinte úgy érezte, jót tesz a vitának, hogy Trump közvetlenül konfrontálódik Bidennel, de az elnök nem állt le és ugyanebben a stílusban folytatta a vitát.

Ha nem próbáltam volna meg visszaszerezni a vita irányítását – amiről nem tudom, hogy egyáltalán valaha is a kezemben lett volna – akkor teljesen kisiklott volna” – mondta a lapnak Wallace. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint az elnök tehet-e arról, hogy a vita rosszul alakult, Wallace annyit válaszolt: Trump egész biztosan nem segített.

Chris Wallace, a Fox News műsorvezetője az első elnökjelölti vita moderátora volt (Fotó: EPA/Morry Gash)

A moderátor szerint ha valóban lenémíthatták volna az elnök mikrofonját, gyakorlati szempontból az sem segített volna, hiszen továbbra is közbevághatott volna, sőt, akár Biden mikrofonját is a kezébe vehette volna, és az továbbra is megtörte volna a vitafolyamatot a helyszínen.

Maga Trump elnök is kommentálta Chris Wallace teljesítményét egy tweetben, ahol úgy fogalmazott: Chrisnek kemény estéje volt. Bár ő maga nem lepődött meg azon, hogy kettő az egy elleni felállás lesz a vitában, de azért jól érezte magát.


Tim Murtaugh, Trump elnök újraválasztási kampányának kommunikációs igazgatója a formátum átalakítása kapcsán azt nyilatkozta:

azért akarnak változtatni, mert az emberüket megpüfölték tegnap este. Trump elnök volt a domináns erő, és most Joe Biden a bírókkal próbál összejátszani. Nem kellene odébb vinniük a kapufákat és megváltoztatni a szabályokat a meccs közepén.

 

Rand Paul, Kentucky egyik republikánus szenátora, a párt libertárius szárnyának vezéralakja a Fox Newsnak nyilatkozva azt javasolta: a vita helyett inkább készüljön a jelöltekkel egy-egy 30 perces interjú, amiket külön helyiségekben vennének fel. Ez a formátum sokkal alkalmasabb lenne arra, hogy egyes témákról mélyebben lehessen beszélni. A szenátor szerint kimerítő volt a vita, még csak nézni is, és egyáltalán nem volt informatív.

A következő elnökjelölti vita október 15-én Miamiban lesz, egy úgynevezett town hall formátumban, és a jelen lévő, gondosan összeválogatott közönség tagjai is kérdezhetnek a jelöltektől. Az eseményt a C-SPAN munkatársa, Steve Scully moderálja majd.