×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felkészületlen és technológiailag elmaradott az amerikai hírszerzés

 

Az amerikai hírszerzés nem áll készen a versengésre Kínával – olvasható a demokrata többségű amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

A 37 oldalas jelentés készítői amerikai hírszerzőkkel folytatott beszélgetések nyomán azt a következtetést vonták le, hogy a hírszerző ügynökségek felkészületlenek, és modernizálásuk elmaradása jelentős kockázatokkal jár.

A bizottság álláspontja szerint a hírszerző szervezeteknek jelentős anyagi erőforrásokra van szükségük, hogy felkészülhessenek a Kína felől feltételezett veszélyek elhárítására.

„Amennyiben nem sikerül jelentős mértékben kiigazítani az erőforrásokat, az Egyesült Államok kormányzata kudarcot fog vallani azon eszközök megteremtésében, amelyek lehetővé teszik, hogy az Egyesült Államok versenyképes legyen Kínával a világban” – fogalmaz a törvényhozói jelentés. Sürgeti egyben az amerikai hírszerzés megerősítését ahhoz, hogy érdemben „feltárja, megszakítsa és elrettentse a kínai befolyásolási hadműveleteket az Egyesült Államok területén”.

A törvényhozók szerint a továbbiakban is számolni kell azzal, hogy a kínai kormányzat támogatásával kibertámadásokat követnek el „amerikai struktúrák és vállalatok” ellen.

A jelentés Kínát „posztmodern önkényuralmi államként” írja le, amely a nap 24 órájában a technológia legmodernebb eszközeivel ellenőrzi saját népét. Felemelkedő hatalomként jellemzi, és azt vélelmezi, hogy „veszélyt jelent a globális biztonságra”.

A jelentést ugyan demokrata párti képviselők állították össze, de republikánus törvényhozók is elfogadták.