×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Afganisztáni és pakisztáni illegális bevándorlók csaptak össze

 

Afganisztáni és pakisztáni illegális bevándorlók csaptak össze az északnyugat-boszniai Bihácson szerda késő este, két migránst meghalt, tizennyolc pedig megsebesült – erősítette meg a helyi rendőrség csütörtökön.

Az N1 regionális hírtelevízió beszámolója szerint a gyilkosságok elkövetőit még keresik, és a hatóságok azt is ki akarják deríteni, mi vezetett a konfliktushoz a két csoport között.

A boszniai rendőrség éppen szerdán ürítette ki a horvát határ közelében fekvő, Bihács mellett található befogadóközpontot, és az ott tartózkodó migránsokat átszállította a körülbelül húsz kilométerre található Lipába. Az átszállításra azért volt szükség, mert a boszniai-horvát határon rekedt illegális bevándorlók egyre több gondot okoztak a helyi lakosságnak, megnőtt a rablások és az erőszakos cselekedetek száma, a bihácsiak bevallásuk szerint féltek az ott rekedt bevándorlóktól.

Napokon belül a szintén a boszniai-horvát határon található Velika Kladusa befogadóközpontját is kiürítik a hatóságok - közölte a rendőrség korábban.

A hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy nyolc-tízezer illegális bevándorló van Bosznia-Hercegovinában. Ők Horvátországon keresztül szeretnének az Európai Unióba jutni, a migránsválság, majd a koronavírus-járvány miatt megerősített határvédelem miatt viszont csak nehezen tudnak továbbmenni, a közeledő tél pedig további nehézségek elé állítja őket.

A 2015-ös migránsválság idején több mint egymillió migráns haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, főleg Észak-Macedóniát, Szerbiát és Magyarországot használva tranzitútvonalként. Miután Magyarország műszaki határzárat állított fel, a migránsok Horvátország és Bosznia-Hercegovina felé vették az irányt.

A címlapfotó illusztráció.