Nincs egyértelmű győztese az első elnökjelölti vitának

 

Minden idők legkaotikusabbnak tartott amerikai elnökjelölti vitáját a személyeskedés, a közbevágások és az értelmetlen birkózás jellemezte. Szabó Dávid külpolitikai elemzővel tekintettük át a tegnap esti vitát.

Még pontozással is nehéz győztest hirdetni, kiütéses győzelemről pedig nem beszélhetünk az első elnökjelölti vitában, amelyet tegnap rendeztek meg Donald Trump jelenlegi republikánus elnök és kihívója, a demokrata Joe Biden részvételével az ohiói Clevelandben. Még a végletekig megosztott amerikai sajtó is szinte egyöntetűen egyetért abban, hogy az elnökjelölti viták történetében a mostani volt legkaotikusabb.

Szabó Dávid külpolitikai elemző a hirado.hu-nak úgy összegzett: „Trump hozta a formáját, Biden ugyan nem zavarodott bele a mondandójába, de belement a földharcba, ami a radikális szavazóit tüzelheti, az idősebb, fehér demokrata szavazókat azonban eltántoríthatja, hiszen mindketten távolra kerültek az úriemberségtől.”


Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (b) és demokrata párti kihívója, Joe Biden az ohiói Cleveland város Case Western Reserve egyetemén rendezett első elnökjelölti vitán (Fotó: MTI/AP/Morry Gash)

Biden várható vitaszereplésével kapcsolatos előzetes várakozások túlságosan alacsonyra tették a lécet, amit könnyedén átlépett a demokraták jelöltje. Ugyanakkor Trump unortodox, trollkodós vitastratégiája megfelelt a várakozásoknak, sőt, Bident sikerült is belerángatnia a földharcba, de ez nem kényszerítette hibára az alelnököt. „Trump egy bulldog szívósságával kapaszkodik az elnöki székbe, ez át is jött a vita során. A földharc Trumpnak áll jobban, az ő reputációjában benne van már ez a fajta vita, Bidentől mindez némileg idegen, de nem feltétlenül rombolja a népszerűségét” – vélekedett a külpolitikai elemző.

Chris Wallace-nak, a Fox News műsorvezetőjének, aki a vitát igyekezett moderálni, rendkívül nehéz dolga volt: a résztvevők fenntartások nélkül vágtak a másik szavába (főleg Trump elnök), megszólalásaikkal szinte állandóan kiléptek az aktuális témakörből, és a feltett kérdésekre is ritkán adtak választ. Donald Trump közbevágásait nehezen viselte Biden: bár többnyire elhallgatott, amikor az elnök megakasztotta a mondandóját, de egy alkalommal nem tudta visszafogni magát, és kültelki stílusban azt kérdezte a vita szabályaira fittyet hányó elnöktől:

befogod végre, ember?

De Biden más alkalommal is személyeskedéssel tudott csak úrrá lenni az érzelmein: az elnököt egyszerűen csak bohócnak nevezte, vagy az Egyesült Államok valaha volt legrosszabb elnökének titulálta Trumpot.


Szabó Dávid szerint a vita legizgalmasabb része az volt, amikor Biden fiai kerültek szóba. „Ennél a résznél Biden személyesen, érzelmileg is bevonódott, de megúszta nyelvbotlások nélkül” – mondta a külpolitikai elemző. Biden mindkét fia szolgált a hadseregben, de az utóbbi időszakban korrupciós ügybe keveredett Hunter Bident drogproblémái miatt eltanácsolták a seregtől, míg az elnökjelölt másik fia, Beau Biden Irakot is megjárta, ám 2015-ben rákban elhunyt.

Politikai értelemben tartalmi meglepetés ugyanakkor nem volt a vitán:

Biden nem ítélte el az utcai erőszakot, Trump nem gyakorolt önkritikát a koronavírus-járvány kezelése kapcsán


 – mutat rá Szabó Dávid. A vita emlékezetes része volt az a szegmens, amikor Donald Trump arról kérdezte a Black Lives Matter-mozgalom miatti zavargások kapcsán Bident, hogy kiáll-e a törvény és a rend mellett vagy sem.

A külpolitikai elemző szerint lesz majd több vita is, de biztosan nem ilyen formátumban. A vitát „ki fogják herélni, mint a 2006-os Orbán–Gyurcsány-vitát, és csak két-három perces nyilatkozatokat engedélyeznek, kamerába nézve, egymástól elszeparálva. Beszélgetős-vitatkozós, gotcha típusú moderátor nem is kell majd, felesleges, mint azt a mostani vita meg is mutatta”.

A mostani vita egyvalamire biztosan nem volt alkalmas: hogy a bizonytalan szavazók választhassanak maguknak jelöltet, akit alig egy hónap múlva támogatni tudnának az elnökválasztáson. A politika legkevésbé sem vonzó arcát mutatta meg ezen az estén. Bár a bizonytalanok száma jelentősen elmarad a korábbi választásokhoz képest, de éppen olyan billegő államokban, mint Ohio, ahol pár pontos csak a két jelölt közötti különbség, sok elektori helyről dönthet az, ki tud több eddig el nem kötelezett szavazót maga mellé állítani.

Hol vannak már a munkahelyekről, a bevándorlásról, a mindennapi biztonságról, megélhetésről, az amerikai álomról szóló viták… Pedig ezek érdeklik a politikával napi szinten nem foglalkozó, de választani akaró szavazókat. A jelölteknek, főleg Trumpnak, bő egy hónapja maradt a megszólításukra

– mondta Szabó Dávid külpolitikai elemző.

Október 7-én Mike Pence jelenlegi alelnök és Kamala Harris demokrata alelnökjelölt Salt Lake City egyetemén vitázik.

Donald Trump és Joe Biden október 15-én a floridai Miamiban és október 22-én a Tennessee államban lévő Nashville egyik egyetemén csaphat össze.