×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bezárják a Köpcös által megszégyenített mexikói börtönt

 

A mexikói kormány hétfőn közölte, hogy bezárja a Puente Grande nevű szigorúan őrzött börtönt, amelyből 2001-ben megszökött a Köpcös (El Chapo) néven ismert Joaquín Guzmán mexikói drogbáró.

A börtön a nyugat-mexikói Jalisco állam El Salto nevű településén található. A kormány közleménye szerint a rabokat – akik között drogkartellvezetők is találhatóak – átszállítják más fogvatartási intézményekbe a börtönrendszer-modernizációs program keretében.

A rettegett Sinaloa nevű drogkartellt mintegy 25 évig vezető Guzmán jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban, amelynek 2017-ben kiadták. A Köpcösnek korábban kétszer is sikerült szigorúan őrzött börtönökből megszöknie. Első alkalommal Puente Grandéból szökött meg, ahol az őrök feltehetően segítettek neki meglépni a szennyes ruhákat szállító kocsi segítségével.

Guzmánt 13 évvel később sikerült ismét elfogni, akkor az ország szívében található Altiplano nevű börtönbe küldték. A Köpcösnek innen is sikerült megszöknie, egy körülbelül másfél kilométeres alagúton keresztül.